25. jun
GRØNN: Ullensaker må bli grønnere, og vi har mange viktige kamper foran oss, sier Stein Vegar Leidal i Venstre.
 
– Vi har fått en strålende start på budsjettåret 2018, for nå er det endelig satt av penger til et klimaregnskap i Ullensaker
Ullensaker Venstre er ikke størst i klassen, men kan sole seg i glansen av flere politiske seiere som gjør Ullensaker grønnere.

Publisert: 03.jan.2018 09:00
Oppdatert: 03.jan.2018 10:00

– Vi har fått en strålende start på budsjettåret 2018, for nå er det endelig satt av penger til et klimaregnskap i Ullensaker. Og det var vårt forslag, som det om en egen miljøkonsulent i fjor, sier Stein Vegar Leidal i Ullensaker Venstre. De ser frem til et grønt skifte.

– Hva betyr klimaregnskap?

KAMPSAK FOR VENSTRE: Slåss for myra

– At det blant annet er satt av penger til en bærekraftsrapport i fire år fremover for å kontrollere og konkretisere kommunens utslipp. Samlet er dette et kraftig verktøy til å senke klimaavtrykket vårt, sier han.

ELBILER

Venstre har flere tanker om hvordan få ned kommunens utslipp.

– Ett eksempel er at kommunens leasingbiler erstattes med utslippsfrie når dagens kontrakter går ut. Dette fikk vi flertall for i fjor. Vi må også stoppe den hensynsløse nedbyggingen av natur for å ta vare på det lille vi har igjen, sier Veidal som blant annet er kritisk til at Åsmoen ble vedtatt utbygd.

– Der var det hensynet til dyrket mark som avgjorde vårt nei. Kommunen må tenke mer helhetlig om hvordan vi disponerer våre stakkarslige 252 kvadratkilometer. Vi må se nøye på hvilke deler av skogen vår som egner seg for vern, for utbygging og for drift, sier han.

BEST STANDARD

– I fjor fikk dere flertall for at alle nye kommunale bygg skal være klimasmarte. Hva betyr det?

– De skal være mest mulig energieffektive og bygges smartest mulig. LHL-sykehuset er ett eksempel, med satsing på grunnvarme. Samlokalisering med ishall og svømmehall er et annet, de byggene kan hjelpe hverandre. Det ene trenger kjøling, det andre oppvarming. Vi har mye å gå på med moderne teknologi som solceller, og vi skal jobbe for at alle oljefyrer må ut innen 2020. Venstre skal være pådriveren i slike saker, sier Stein Vegar Leidal.

SØPPEL OG RULLEBANE

Partiet har særlig tre kamparenaer i tiden som kommer.

– Å stoppe tredje rullebane er viktigst. Posisjonen i Ullensaker må jobbe hardt for å påvirke regjeringen, og med Venstre i regjering kan vi få flere kanaler inn. Dessuten må vi få på plass en grønn grense for å skille byggbare områder fra LNF-områder. Den skal ikke kunne brytes. Etter vårt forslag skal grensen inn i kommuneplanen som rulleres i år. Og næringslivet vårt må bli mer klimavennlig, for eksempel ved å gå over til biofuel til oppvarming og gjennom bruk av nye og klimasmarte bygge- og driftsformer.

– Har dere mer håndfaste forslag som kan settes i gang snarlig?

– Ja, moderne avfallsanlegg i alle nye og eksisterende boområder. At lastebiler kjører inn i boområder for å hente søppel er gammeldags og farlig, og krever altfor mye areal. Jessheim bør ha et par store avfallssentraler, for eksempel ett ved brannstasjonen, med vakuumrør ut til boområdene der folk kaster avfallet i en moderne form for søppelsjakt. Derfra suges posene inn til avfallsstasjonene hvor de blir hentet. Bergen har det allerede, og det er ingen grunn til at vi skal fortsette med et søppelsystem som i 1880-årene, sier Leidal.

– Dette blir ikke lett?

– Nei, vi står foran mange viktige kamper, sier han.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no