27. jun
Snøbrekk: Fenomenet snøbrekk betyr at snø og is bygger seg opp på trærne og at disse til slutt gir etter og velter, som her langs Trondheimsvegen på Li i Ullensaker.
 
Se opp for brekte trær
Trær som bukker under for store snømengder er et stadig vanligere fenomen lokalt. Mildvær kan være den beste medisinen for å unngå det.

Publisert: 28.jan.2018 06:00
Oppdatert: 29.jan.2018 15:22

De siste ukene har det skjedd stadig oftere på Øvre Romerike, og under 1. løpet i Hestehovkarusellen i skianlegget i Nordåsen denne uka knakk trær og tretopper og falt ned i løypa rett foran flere skiløpere. Mathiesen Eidsvold Værk, som har cirka 350.000 dekar med skog fordelt på sju kommuner, har selv hatt flere tilfeller i det siste.

– Det var veldig ekstremt noen timer onsdag kveld, da mange trær til slutt knakk under tyngden av den våte snøen som lavet ned. Dette hadde delvis pågått en stund, men det siste snøfallet gjorde at vi kom til et punkt der mange trær knakk. Utover kvelden og natt til torsdag var det så mildt at skogen har «rensket seg», det vil si at snøen har falt av skogen og det er ikke lenger fare for snøbrekk, sier Øystein Løvli, skogsjef.

Kjent fenomen

Fenomenet, som kalles snøbrekk, er godt kjent i Norge.

– Dette skjer fra tid til annen når det bygger seg på med snø og is på trærne. Skadene skjer som regel der det under snøvær er den bløteste og tyngste snøen. Dette er det ingenting å gjøre med, bare håpe at det av og til kommer et mildvær igjennom vinteren, slik som onsdag. Dette gjør at trærne får mulighet til å rette seg opp igjen, poengterer Løvli.

EUB har selv observert snøbrekk flere steder i det siste, blant annet i lysløypa i Nordåsen i Maura og langs Trondheimsvegen på Li i Ullensaker.

Tyngre enn man skulle tro

– For noen år siden hadde vi omfattende skader. Hvor omfattende skadeomfanget ble denne gangen har vi ikke oversikt over, sier Løvli.

Det vanligste synet er tretopper som har løsnet og ligger over veier, stier og løyper. Andre steder kan hele trær ha gitt etter og ligger veltet.

– Den vanlige turgåer vil i enkelte områder se mange topper av trær på bakken eller som er delvis knekt. Hvis det henger noen topper som ikke har falt ned så ikke forsøk å dra i dette. De er tyngre enn man skulle tro, lyder oppfordringen fra Øystein Løvli.

– Det har vært svært mye snøbrekk i det siste. Heldigvis kom det litt mildvær. Det ser ut til å ha hjulpet mye. Selv har vi hatt dette problemet i løypenettet. Nå blir det heldigvis ikke bare tunnelkjøring og motorsagjobbing framover, sier løypekjører Rune Granås i Nannestad og Bjerke Løypekjørerlag.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no