17. nov
FORUNDRINGSPOSER: Gjennom appen ’Too good to goª selger bakeriet Kanel på Råholt det som er igjen i hyllene når dagen er slutt. ñ Veldig populært, sier kafemedarbeider Brita Hoff Samulesson og daglig leder Ann Krystell Nordkyn.
 
Selger mat som skulle blitt kastet
Før kastet de boller og brød som ikke ble solgt. Nå står folk i kø for å ta med seg «restene» hjem.

Publisert: 13.okt.2017 21:00
Oppdatert: 13.okt.2017 15:19

Det er nesten en liten revolusjon: En app på telefonen gir deg en liste over serveringssteder og bakerier som gjerne vil selge hva de har igjen i hyllene på slutten av dagen. Du blir gjerne tilbudt poser med boller og brød til 30–40 kroner.

FLERE PÅ ØVRE ROMERIKE

Appen heter «Too good to go» og har vært i drift en god stund allerede. Men det er først nå folk virkelig har fått øynene opp for nyvinningen.

På Øvre Romerike er det flere som er med i ordningen, blant annet på Jessheim, på Gardermoen og på Råholt.

Blant dem som er med er bakeriet Kanel på Amfi Eidsvoll på Råholt. De har vært med i ordningen et par år allerede, men interessen er kraftig stigende.

– MYE BEDRE ENN Å KASTE

Daglig leder på Kanel, Ann Krystell Nordkyn, mener ordningen er veldig god.

– I stedet for å kaste de bakervarene vi har igjen, legger vi de ut på appen. Folk kommer hit og henter forundringsposer med bakervarer om kvelden, sier Nordkyn.

Før lot hun de ansatte ta med seg det de ville ha. Resten gikk i søppelkassa.

FØLGER MED I APPEN

Det hele fungerer sånn at bakeriet hver eneste dag oppdaterer appen med hva de kan selge om kvelden. Det kan være et lite sjansespill, fordi det noen dager er mer og andre dager mindre som ligger igjen når butikken stenger om kvelden.

– De gangene vi ikke har nok varer igjen, får kundene som har kjøpt pengene tilbake. Alt går automatisk. De dagene vi har mer, legger vi inn mer. Det er ganske enkelt, sier Nordkynn.

Hun sier at det stadig er flere som får opp øynene for ordningen.

– Vi selger stort sett ut de pakkene vi legger ut for salg. Jeg kan skjønne det, for det folk får veldig mye for pengene. Selv piper mobilen hver gang noen bestiller, så jeg kan følge med, sier hun.

GRØNN LØSNING

Appen «Too good to go» har allerede vært nedlastbar en stund, men bare i løpet av det siste året har antallet brukere økt fra om lag 80.000 til nesten 350.000. Konseptet kom fra Danmark til Norge i januar 2016.

Ideen er helgrønn. Tanken er at det er mye bedre at mat selges billig, enn at den kastes.

Gründeren bak den norske varianten, Sophie Wiik, sier at folk stadig blir mer miljøbevisste.

– Folk er mye mer klare for grønne løsninger nå, og mer opptatt av miljø og klima, påpeker hun.

Fakta

  • I Norge kastes 360.000 tonn spiselig mat i året. 
  • Et nytt konsept kalt «Too good to go» har satt seg fore å gjøre noe med dette. 
  • Gjennom en «app» på telefonen får du opp lister med utsalgssteder som selger deg poser med mat av det som er igjen i hyllene når stengetid nærmer seg. 
  • På Øvre Romerike er det flere serveringssteder som er med i opplegget. 

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no