19. okt
KLAR AVGJØRELSE. Halvor Torp og kona flyttet til Hurdal for å bli mindre eksponert for trådløs teknologi.
 
Sier bestemt nei til den nye strømmåleren
HURDAL. Den nye strømmåleren slipper ikke inn i huset til Halvor Torp og kona.

Publisert: 03.mar.2017 14:25
Oppdatert: 05.mar.2017 09:17

– Elektrostøy er ekstra skummel og farlig fordi den ikke er hørbar. Derfor kan vi ikke kan beskytte oss mot den eller fjerne oss fra den, sier Torp.

Han har jobbet i et miljømålefirma, som blant annet målte elektromagnetiske felt og radioaktivitet. Siden har han vært oppmerksom på at strøm produserer en form for ikke hørbar støy.

– Det betyr at vi kan være utsatt for voldsomt kraftig støy, både fra dimmere, de fleste former for elektronikk og fra trådløs teknologi, uten at vi vet det og kan ta forholdsregler. 

STATENS STRÅLEVERN: - Målerne stråler ikke mer enn andre duppeditter

Du kan reservere deg

Før 1. januar skal det byttes 2,5 millioner strømmålere i Norge. Dersom den nye strømmåleren er til «vesentlig og dokumenterbar ulempe», kan du reservere deg. Det er dette Torp og kona har gjort. De har fått legeerklæring, levert den til Hafslund og takket nei til den nye smartmåleren – i flere omganger.

– Overbevisningsgrunner er én av årsakene til at vi sier nei. Den digitale og trådløse teknologien, som hele strømnettet nå baseres på, er etter min mening svært sårbar, poengterer Torp.

EUB skrev for en tid tilbake om at mange har fått høyere strømregning etter skiftet til ny måler. I kjølvannet av dette tok elektroingeniøren Kim Remy Holtet saken i egne hender - han sjekket egen måler med profesjonelt utstyr. En uke etter var dommen klar: Ingenting feil med måleleren.

Tar flere grep i hjemmet

– Jeg har også en kone som har opplevd total overbelastning fra trådløs teknologi på to ulike arbeidsplasser, forteller Torp.

- Det har gjort henne mer følsom overfor denne type stråling. På den første flyttet de kontorene to etasjer opp til øverste etasje der det var mobilmaster på taket. I løpet av noen uker fikk alle som jobbet der ulike symptomer de ikke hadde merket tidligere, sier Torp, som påstår at de ansatte opplevde symptomer som svimmelhet og sår i hodebunnen. Kona til Halvor presset seg gjennom arbeidsdagene og kom utslått hjem.

– I helgene var hun ofte sengeliggende og gjorde alt hun kunne for å lade batteriene, så hun skulle klare en ny arbeidsuke. Det ble foretatt målinger som påviste stråling som tilsvarer at du snakker i ti mobiltelefoner samtidig åtte-ti timer sammenhengende hver dag, hevder Torp. EUB har ikke sett disse målingene.

– På den andre arbeidsplassen jobbet hun rett ved en kraftig sender som sørget for signaler til de trådløse fasttelefonene i hele kontorbygget. Så fort senderen ble fjernet ble hun kvitt de plagsomme symptomene.

HAFSLUND: – Vi har respekt for at enkelte nettkunder ønsker å reservere seg

I eneboligen i Hurdal har han og kona tatt flere grep de mener er helsefremmende. De har kablet internett gjennom en fiberoptisk kabel helt fram til oppholdsrommene. Mobiltelefonene skrus av på kvelder, netter og helger. Familien ser ingen grunn til å ha trådløs teknologi for å få datakommunikasjonen til å fungere. Én av grunnene til at de flyttet til Hurdal var for å slippe påvirkning fra naboenes trådløse nett.

– Et sted må du også kunne slippe belastningen fra den trådløse teknologien og hvile fra den. Noen er allergiske for peanøtter, andre tåler ikke trådløs teknologi, avslutter Torp.

Fakta om de nye målerne

  • Før 1. januar 2019 skal det byttes omkring 2,5 millioner strømmålere totalt i Norge.
  • Hafslund Nett startet monteringen av nye automatiske strømmålerne våren 2016.
  • I Eidsvoll, Hurdal og Nannestad ble det skiftet i 2. halvår i 2016. Ullensaker og Gjerdrum er det planlagt skiftet i første halvår 2017.
  • Med de nye strømmålerne får Hafslund Nett tilsendt forbruksdata hver time automatisk.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no