24. apr
TERRORBEREDSKAP. Økt terrorfare førte til bevæpning av politiet. På Gardermoen gikk politipatruljene med maskinpistolene klare.
 
Må bære våpen hele tiden
Politiet på Gardermoen skal bære våpen. Det har Justis- og beredskapsdepartementet bestemt.

Publisert: 09.nov.2017 10:48
Oppdatert: 09.nov.2017 11:18

– Bakgrunnen er at Oslo lufthavn Gardermoen er et åpent punkt, med store åpne områder, der det passerer store folkemengder hver dag. Dersom det skulle skje noe på Gardermoen, er skadepotensialet stort, og det vil kunne sette kritisk infrastruktur ut av spill, sier justisminister Per Willy Amundsen.

HENVENDELSE FRA POLITIET

Det er Øst politidistrikt som har bedt om bevæpning av politistyrkene på flyplassen. Politidistriktet mener at bevæpning er nødvendig for å redusere risikoen og sårbarheten knyttet til et eventuelt angrep ved Norges hovedflyplass. Henstillingen fra Øst politidistrikt om bevæpning bygger på en analyse av trusselbildet, risiko og sårbarhet.

VARER I TRE MÅNEDER

Tillatelsen som er gitt nå, er midlertidig og vil vare i tre måneder. Men det arbeides for at ordningen blir permanent.

– Det er en lengre prosess, som Stortinget må vedta. Men jeg har lenge ment at det er nødvendig med permanent bevæpning av politiet på Oslo lufthavn Gardermoen, sier justisminister Amundsen.

Også politiet går inn for permanent bevæpning. Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier at politiet nå er i ferd med å gjøre ferdig høringssvaret til saken som omhandler nettopp bevæpning.

– Vi har vurdert dette grundig og i tett dialog med Øst politidistrikt. De har foretatt en analyse, og kommet med denne anmodningen.

– I høringssvaret vårt kommer vi til å foreslå bevæpning som en permanent løsning. sier Humlegård.

– Gardermoen er et spesielt sted, og derfor har vi bedt om midlertidig bevæpning i først omgang, sier han.

UTVIDELSE ØKTE BEHOVET

Steven Hasseldal, politimester i Øst politidistrikt, sier at bevæpning er nødvendig for rask respons.

– Vi har sett behovet for bevæpning en stund, særlig etter utvidelsen av flyplassen i april. Våpen i bilene passer ikke for Gardermoen, som har store avstander, sier han.

– Politiet ønsker å respondere raskt dersom hendelsen skulle inntreffe. Vårt mål er å avverge og begrense skade så raskt som mulig. Spørsmålet om bevæpning har argumenter på begge sider. Vi mener imidlertid at Gardermoen er et så spesielt objekt at argumentene for er gode, sier politimesteren.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no