25. jun
SIER NEI. Hurdal og Nannestad sier nei til at Kongsvinger sykehus kan bli kommunenes framtidige lokalsykehus. Foto: Kongsvinger sykehus
 
Hurdal og Nannestad sier nei til Kongsvinger sykehus
ØVRE ROMERIKE. Hurdal og Nannestads politikere sier nei til at Kongsvinger sykehus skal kunne bli kommunenes faste lokalsykehus.

Publisert: 13.mai.2017 06:00
Oppdatert: 12.mai.2017 15:01

Ahus’ kapasitet er sprengt. Derfor vurderes det å flytte kommunene på Øvre Romerike over til Kongsvinger sykehus.

SIER NEI

Det er helse- og omsorgsdepartementet som har bedt Helse Sør-Øst om å vurdere å flytte deler av befolkningen på Øvre Romerike over til Kongsvinger sykehus og la det bli deres faste lokalsykehus. I det ligger det også at Kongsvinger sykehus blir overført fra Sykehuset innlandet til Helse Sør-Øst.

Saken er nå ut på høring, og den ble behandlet i kommunestyret i Hurdal onsdag og i Nannestad torsdag. Der slo politikerne kort og godt fast at det vil de ikke. De vil fortsatt sokne til Nordbyhagen og Ahus.

Det er flere årsaker til at politikerne sier nei til Kongsvinger. En av dem er reisevegen. De vil sørge for at innbyggerne fortsatt har kort reiseveg til helhetlige pasientforløp av god kvalitet.

Hurdal har sluttet seg til den interkommunale legevakta i Ullensaker og påpeker at det er naturlig at om pasientene har behov for å bli videresendt derfra, så må det bli til Ahus.

Også Nannestad har sluttet seg til den interkommunale legevakta.

– KAPASITETSPROBLEMER I OSLO

– Utgangspunktet for at man vurderer å overføre Kongsvinger sykehus fra Sykehuset Innlandet til Helse Sør-Øst er jo kapasitetsproblemene i Oslo-regionen. Sykehus handler jo om folk. Årsaken til forslaget er at man ønsker å fylle opp Kongsvinger sykehus, i første omgang med pasienter fra Nes og Eidsvoll. Men så vet vi historien om at når man først begynner å legge ansvaret for deler av Øvre Romerike kan de øvrige kommunene følge naturlig etter. For oss i Nannestad er spørsmålet om vi nå vil inn under Kongsvinger sykehus, sier Hans Thue (Ap), ordfører i Nannestad.

Han påpeker Kongsvinger sykehus er ett av de sykehusene i Norge som har størst dødelighet.

– Det kan skyldes tilfeldigheter, sammensetning av pasienter, med mer, men helsemyndighetene og eierne av sykehuset sier at det ikke er dette som er årsaken. Hovedvekten i begrunnelsen ligger i at sykehuset har dårlig kvalitet, det drives dårlig, og har en av de høyeste klageprosentene vi har i landet, og dette er ikke noe som er skjedd nå. De har hatt den tvilsomme posisjonen på kartet siden disse målingene begynte i 2011. Jeg vil kalle det et gjennomført dårlig sykehus, sier Thue.

Nannestad kommunestyre vedtok enstemmig forslaget til høringsuttalelse.

«Nannestad kommune kan ikke slutte seg til forslaget om foretaksoverføring av Kongsvinger sykehus til Helse Sør-Øst», heter det blant annet i høringsuttalelsen.

LES OGSÅ: – Ulogisk å legge Øvre Romerikes lokalsykehus til Kongsvinger

LES OGSÅ: Kongsvinger sykehus kan bli lokalsykehus for Øvre Romerike

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
NEI. Nannestad-ordfører Hans Thue mener overføring av Kongsvinger sykehus til Helse Sør-Øst er et dårlig forslag.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no