20. jul
 
Pensjonister er sikkerhetsvakter for elevene i trafikkaoset
Kaotisk trafikkbilde ved Vilberg skole.

Publisert: 28.okt.2017 06:00
Oppdatert: 28.okt.2017 07:52

I et kaos av busser, biler, mopeder og motorsykler, skal over 300 elever sluses trygt inn i skolegården. Lars Saxhaug og sju andre pensjonister stiller opp for å trygge ungene.

– Vi prøver å være to hver dag, men vi kunne godt vært flere, sier Saxhaug, som synes det er greit å stå opp tidlig én morgen i uka for å være trafikkvakt - uten betaling av noe slag.

– Vi skifter på å stå her, og én dag i uka passer bra, det.

MYE TRAFIKK PÅ KORT TID

Hver morgen skal elever og lærere til Vilberg skole, Vilberg barneskole og Eidsvoll videregående - samtidig. Dette medfører mye trafikk på kort tid.

– Det er intensivt en halv time, og det kan oppstå farlige situasjoner. Det er foreldre som kjører ungene sine til skolen, og de aller fleste er flinke, men det er noen få som lager problemer. De stopper i vegen, slipper av ungene og kan finne på å rygge ut i vegen for snu, sier han.

Saxhaug mener at det beste er om foreldrene parkerer ved Prix eller Rubis for å slippe av ungene eller følge dem videre.

LES OGSÅ: Billigst å bygge ny skole på Tynsåk

– EN TRYGGHET

To mødre som følger Saxhaugs parkeringsråd, er Ragnhild Johansen og Mona Try. De parkerer på Prix og går sammen med jentene sine til skolen.

– Det er en trygghet at det har kommet gode og voksne vakter her på morgenen, mener de to mødrene.

– SKUMMEL SITUASJON

Også rektor er glad for de nye trafikksikkerhetsvaktene.

– Vi har over lang tid og i tett samarbeid med FAU jobbet med trafikksikkerhet utenfor skolen vår. Det var etter et initiativ fra FAU at flere pensjonister ble kontaktet, forteller Gitte Fjellhaug.

– Vi har hjertet i halsen så og si daglig. Trafikksituasjonen er skummel. Det er uoversiktlig og farlig ved skolen vår, og ekstra skummelt er det når det blir høst, vinter, mørkt og glatt. Det er ikke uten grunn vi nå har fått inn ressurser utenfra, sier hun.

Pensjonistvaktene står ved skolen på morgenen. På ettermiddagen når elevene slutter har skolen egne trafikkvakter.

FAU: – Vaktene er et godt sikkerhetstiltak

Eirik Haakstad er leder av Foreldrenes Arbeidsutvalg ved Vilberg skole. Han føler at pensjonistvaktene er et godt sikkerhetstiltak.

– De er et resultat av samarbeidet vi har med skolen, og det er nytt av høsten. Som vaktene selv sier, vi kunne tenke oss enda flere vakter på flere passer, sier Haakstad, som selv er far til to barn ved skolen.

KAOTISK SITUASJON

Også han beskriver trafikksituasjonen som kaotisk, og at utbyggingen av ungdomsskolen har ikke gjort det bedre. 

– Parkeringsplassen ved barnehagen, hvor foreldrene tidligere slapp av barna sine, er stengt. Vi oppfordrer på det sterkeste foreldrene til ikke å slippe av ungene utenfor skolen, men heller stoppe ved Prix og Rubis. Dette har vi også bedt om på foreldremøter, sier han. 

Haakstad sier at det ikke er mulig å få bort verken busser eller biler som er på veg til ungdomsskolen og den videregående skolen. 

LES OGSÅ: Fylkesmannen med definitivt nei til skole på jorde

LYS OG SKILT

– Vi må få større oppmerksomhet rundt trafikkproblemet. At vegen er en gjennomfartsåre, får vi ikke gjort noe med, sier han.

– Ser du noen tiltak som kan gjøre situasjonen noe bedre?

– Det må være bedre lys. Det er veldig mørkt i bakken og ved fotgjengerovergangen. 

– Et skilt i busslomma som opplyser at der er det parkering forbudt, ville også hjulpet, mener FAU-lederen.

BUSSJÅFØRENE FRYKTER TRAFIKKAOSET

Lars Vassdal jobber i Nettbuss. Han har flere ganger vært i kontakt med skolen.

Lars Vassdal forteller at de har varslet flere ganger om farlige situasjoner.

– Vi har vært i kontakt med skolens ledelse, og vi ba for noen år siden politiet holde kontroll utenfor skolen, forteller han. 

Vassdal sier at bussjåførene ikke liker situasjonen. – Sjåførene er nervøse for å kjøre der om morgenen. De er rett og slett redd for å kjøre på noen, sier han.

Bussjåførene mener hele trafikkbildet er en utfordring, og da særlig bakken. 

– Den liker man særs dårlig på glatt føre, sier han. 

– Ser du noen løsning på trafikkaoset ved Vilberg skole?

– Nei, slik det er i dag, ser jeg ser ingen god løsning der oppe. Men det hadde hjulpet om foreldrene hadde sluppet av ungene sine andre steder enn i vegen rett utenfor skolen, sier Vassdal. 

 
Fakta

355 ELEVER

Tynsåkvegen går rett utenfor Vilberg skole. Den er gjennomfartsveg til både Vilberg ungdomsskole og Eidsvoll videregående skole. Hver morgen i løpet av en kort halvtime passerer mange busser og biler barneskolen hvor det går 355 elever.

Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no