20. sep
 
Skal få historisk diamant til å skinne igjen
Annicken Thrane-Steen måtte bla opp 9,5 millioner kroner for den gamle sorenskrivergården. Nå legger hun sjelen i restaureringen.

Publisert: 31.jan.2018 21:00
Oppdatert: 01.feb.2018 15:33

– Det meste er godt bevart slik det var fra gammelt av, og det er fullt mulig å få det tilbake slik det var en gang. Nå er målet å få eiendommen og huset til å skinne mest mulig, også på et historisk vis, sier Thrane-Steen.

Hun tar EUB med på en omvisning i ærverdige Wergelandshaugen. Hun er kunstner og kommer fra Oslo, men har kjæreste i Eidsvoll. Det var han som tipset henne om eiendommen. De reiste, og det har de selvsagt ikke angret på. Da eiendommen ble lagt ut for salg var det massiv interesse. Over hundre personer møtte opp på fellesvisningene – alt fra skuelystne til kjøpslystne budgivere.

– Det har ikke skjedd så mye her siden 1980-tallet, og det vil nok ta noe tid å få det opp til dagens standard. Bortsett fra det elektriske og rørsystemene, er det meste godt bevart. Selv er jeg svært interessert i arkitektur og ser det store potensialet. Vinduene, dørene, rominndelingene. Det er mange fantastiske detaljer.

Vil legge flid i alt

Eiendommens potensial er udiskutabel. Den er over åtte mål stor, historisk, har nærhet til kollektivknutepunktet Eidsvoll stasjon og Sundet og boligen med et bruksareal på hele 553 kvadratmeter har rom nok til å fylle de fleste drømmer. I løpet av en to års tid håper Annicken å få det slik hun ser for seg. Først vil det bli gjennomført en tilstandsvurdering. Deretter vil restaureringsprosjektet starte for fullt.

– Jeg har lest mye i boken til arkitekten Arnstein Arneberg. Det står at det er broren hans, Eilif, som har tegnet dette. Han fikk sikkert mye fra broren sin. Det er en del jugendstil her, men samtidig nasjonalromantisk, sier hun. Thrane-Steen har snakket med naboer, lest historiske verker, sett på gamle bilder og kikket på avisartikler.

– Det er en kjempespennende historie, og for meg handler det om å foredle verdiene best mulig.

Et slikt arbeid koster ofte mye penger. Heldigvis finnes det flere tilskuddsmuligheter – spesielt for eiendommer med en slik karakter med offentlighetens interesse.

– Det er mange steder å søke, og det er for eksempel mulig å få støtte til å restaurere vinduene. I et bevaringsverdig hus er det også mulig å få bidrag til elektriske arbeider, sier Thrane-Steen. At det elektriske anlegget er utdatert ble sprakende tydelig da hun skulle teste en vannkoker. Da brant det nemlig i stikkontakten.

Kan bli kunstnernes hus

– De tåler ikke måten vi lever på. Radiatorene fungerer heller ikke. Grunnleggende ting må på plass for å kunne bo her, men det i seg selv er en spennende prosess. Jeg gleder meg til fortsettelsen, sier hun. Annicken har venner i Eidsvoll og har fått et godt inntrykk av grunnslovsbygda. Hun planlegger å skape en kulturell samlingsarena på eiendommen. Allerede i juni vil hun og to venninner, kunstneren Pernille Gjærder-Olsen og kulturhistorikeren Inga Trengereid Kaarø, arrangere en utstilling i huset.

– Vi må få noen til å komme til dette fraflyttede lokalet. I tillegg vil jeg prøve å få noen kunstnere til å jobbe med stedsspesifikke arbeider. På sikt håper jeg dette kan bli et slags kunstnernes hus med historisk preg. Utenfor her kan det også være mulig å lage en kunstpark. Jeg liker sjarmen og stemningen på eiendommen. Inne i huset er det også mye fint gjennomlys. Du får en god følelse av å gå rundt her, sier Thrane-Steen.

Mange muligheter

– Dette er en eiendom med mange muligheter, og vi er veldig den blir satt i stand og tatt i bruk igjen. Det er viktig at det ikke endres for mye. Samtidig er vi opptatt av at man må legge til rette for fortsatt bruk, eksempelvis med modernisering av kjøkken og bad. Det blir en kombinasjon mellom fornyelse og vern. Eiendommen er spesiell i stil og utforming, og akkurat detaljeringen på utvendig fasade finner man ikke noe annet sted, sier Vegard Røhme, arkitekt, rådgivningskonsulent og håndverker i Akershus bygningsvernsenter.

Han var med på befaringen da de besøkte eiendommen.

– På denne eiendommen er det gode muligheter for å få tilskudd til forskjellige arbeider, både hos Norsk Kulturminnevernfond og Akershus fylkeskommune, sier Røhme.

– Planene for eiendommen er musikk i mine ører. Dette høres svært spennende og positivt ut, sier Ola H. Fjeldheim, generalsekretær i Fortidsminneforeningen, som gikk ut og ba boligspekulanter holde seg unna den prisbelønte eiendommen.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no