17. jul
KØ. Påskeutfarten betyr kø i alle retninger ut fra hovedstaden. Statens vegvesen råder alle trafikanter til å bruke hodet, ta det med ro, holde køen og dermed sikre at alle kommer seg trygt frem til feriestedet. Illustrasjonsfoto: Glen Widing
 
Skal sikre trygg trafikk
JESSHEIM. Statens vegvesen gir følgende råd i påsketrafikken.

Publisert: 07.apr.2017 12:00
Oppdatert: 07.apr.2017 10:41

Vegvesenets vegtrafikksentraler vil med kameraer, tellepunkter og rapporter sørge for aktuell informasjon i hele landet i påsken. De deler dette på egen nettside, i samarbeid med de største radiokanalene på Twitter, Tekst-TV, og via veitelefonen.

BRUK HODET

I tillegg går de nå ut med råd om hvordan oppføre seg som bilist i disse dagene – og de handler alle om å bruke hodet i trafikken.

– Trafikantene må bidra til sikker og smidig trafikkavvikling. Værforholdene kan endres raskt både i fjellet og lavlandet. Det betyr at trafikantene må være forberedt og utrustet for vanskelige forhold, sier Rune Nedgård i Statens vegvesen.

Han minner om at ved å holde køen bidrar trafikantene til god trafikkavvikling. Og at forbikjøringer kan skape farlige situasjoner som fører til oppbremsing og forsterker kødannelser.

PAKK BILEN RIKTIG

Den gylne regelen om å pakke bilen riktig og ikke ha løse gjenstander på hattehylla gjelder fortsatt. Skisko og nettbrett blir livsfarlige prosjektiler.

– Et nettbrett veier 96 kilo ved bråstopp i 100 kilometer. Ved ulykke eller bråbrems slynges usikrede gjenstander bakfra. De utgjør stor fare for fører og passasjerene, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

MEST TRAFIKKERT

Disse er de mest trafikkerte strekningene i påsketrafikken, og alternative ruter.

E6 mot Lillehammer/Gudbrandsdalen. Alternativ: E6, E16 og fv. 24 Kløfta–Skarnes–Stange. Eller E6, fv22 og Rv. 4: Minnesund – Gjøvik

E16 og Rv7 mot Hallingdal. Alternativ: Rv4 og E16 Lunner – Jevnaker – Hønefoss.

E16 mot Valdres. Alternativ: Rv. 4 og E16: Lunner – Jevnaker – Hønefoss. Eller Rv4, fv34 og fv33: Brandbu – Dokka.

E6, Rv3 og Rv25 mot Østerdalen/Trysil. Alternativer: E6, E16 og fv24: Kløfta–Skarnes–Stange–Elverum

Vegvesenet forventer kø på Rv3 og Rv25 gjennom Elverum og ber trafikantene beregne god tid.

E18 Oslo–Porsgrunn: Forsinkelser må forventes på grunn av vedlikeholdsarbeider i Hillestadtunnlen og Løkentunnelen ved Holmestrand. Det pågår også arbeider på E18 ved Larvik.

Stress ned

Stor trafikk og skiftende vær kan bli krevende. Stress ned, alle skal trygt fram, råder Vegvesenet.

– Påskefolket er flinke i trafikken. Men vær på vakt, det kan bli skiftende vær- og føreforhold, spesielt på fjellene. Økt trafikk betyr økt risiko, sier Gustavsen.

Hver påske har rundt 100 trafikkulykker med personskader. To døde i fjor, mens tilsvarende tall for de fem foregående årene varierte fra fire til sju personer.

– Dette er mer enn bare statistikk. Hver ulykke er en tragedie som rammer familie, kolleger, venner og lokalsamfunn. Vi har alle et felles ansvar for å redusere risikoen. Vi skal ha alle trygt fram i påska, påpeker Gustavsen.

LES OGSÅ: Her blir det asfaltert

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no