20. jun
 
Krysser Australia. Skal sykle 400 mil for kreftsaken
JESSHEIM: Jan Aurstad (71) fra Jessheim skal sammen med Bjørn Tovsrud (67) fra Lier krysse Australia på sykkel til inntekt for Kreftforeningen. Aurstads familie er hardt rammet av kreft.

Publisert: 30.sep.2017 15:00
Oppdatert: 30.sep.2017 22:21

Av en søskenflokk på fem, fire brødre og ei søster, har tre fått kreft. Derfor kom ideen opp om å sykle Australia på tvers og samtidig samle inn penger til kreftforskningen.

– Alle mine tre brødre er rammet av kreft, én av dem er død. Han døde for 30 år siden, og ble bare 55 år. Også hans datter på 44 år fikk kreft og gikk bort for fire år siden. Vår familie må vi si er hardt rammet. Vi håper mange vil støtte innsamlingsaksjonen vår, slik at vi kan bidra til kreftforskningen. Alt vi samler inn går til Kreftforeningen, sier Jan Aurstad.

EVENTYR MED ALVOR

Han forteller at første gang det ble snakket om å ta denne turen på sykkel var i 2005.

– Men det har aldri blitt av. Nå ble det enda mer aktuelt etter at den yngste broren min fikk kreftdiagnose rett etter nyttår. I tillegg til at vi håper å samle inn mye penger til Kreftforeningen, blir det selvsagt også et eventyr for oss, sier Aurstad.

Sykkelturen starter i Perth, som ligger på vestkysten av Australia, 12. oktober. Målet er Sydney på østkysten. Men før de kan sette seg på sykkelsetet for første gang, blir det om lag 13.900 kilometer i fly fra Oslo Lufthavn til Perth, med mellomlanding i Doha i Qatar. Avreise fra Gardermoen er 8. oktober. De skal leie en bobil som skal være følgebil, med kameraten Agne Utstumo (70) bak rattet.

Hvis alt går etter planen blir det 32 dager på sykkelsetet, men også til sammen et par uker fri, før de er framme i Sydney cirka 5. desember.

– Jeg er veldig glad for at Bjørn og Agne sa ja til å bli med, sier Aurstad.

SYKLING VIKTIG

Aurstad begynte å sykle for alvor etter at han skadet seg stygt i ei arbeidsulykke i skogen i 1999. Leggen ble knust.

– Da gikk det to og et halvt år før jeg kunne gå igjen. Sykling ble viktig for å bygge meg opp igjen. Det trivdes jeg svært godt med, og siden har det blitt mye sykling, sier Aurstad.

Han har blant annet syklet Lillehammer-Oslo, som arrangeres samtidig med Trondheim-Oslo, 14 ganger. I sommer har han tilbakelagt samme distanse som ligger foran dem i Australia. Tovsrud har ikke like mange kilometer på sykkelen denne sommeren, men er i god form han også.

– Jeg har syklet Trondheim-Oslo fire ganger på 80- og 90-tallet. Det er jo lenge siden nå, men jeg trener fortsatt en del. Det som er viktig er at vi ikke blir for ivrige de første dagene. Det kan straffe seg, sier han.

12,5 MIL HVER DAG

Eventyrerne har som mål å sykle 125 kilometer hver dag.

– Vi skal ikke ha med våre egne racersykler. Det kjøper vi der nede. Dette er allerede i orden. Vegene der egner seg ikke for sykler med smale dekk, og det er ikke plass til å sette hybriddekk på de syklene vi har. Jeg har kjørt den samme strekningen med bil tidligere, og det er i grunnen ganske flatt, men ujevnt og grovt underlag på vegene, sier Aurstad.

Han ser at sterk vind kan bli en av utfordringene.

– Det kan også bli varmt, men håper at det ikke blir mye mer enn 30 grader. Og så håper jeg vi slipper unna skogbranner. Det er det jo en del av i Australia denne tida på året. Vi må også være oppmerksomme på de store trailerne, med lengde opptil 36 meter. Vi har hatt kontakt med en som har syklet samme strekning, og har fått mange gode tips, sier Aurstad.

ORGANISATOR

Hjemme i Norge har Australia-eventyrerne sin «sekretær» Lillian Mobæk, som skal promotere turen og organisere innsamlingsaksjonen i på flere kanaler.

– Vi vil ha både en Facebook-side og en egen innsamlingsside i Kreftforeningen. På disse sidene blir det løpende oppdatering, så sant de har tilgang til internett, slik at vi får kontakt, sier Mobæk.

De involverte er tidligere klassekamerater. Aurstad og Tovsrud gikk sammen på Bondelagets folkehøgskole. Aurstad, Utstumo og Mobæk var i første russekull som gikk ut av Jessheim realskole og gymnas i 1966. De markerte dette med 50-års jubileumsfest i fjor. Etter dette har de holdt kontakten.

– Det er mye som kan komme ut av et russetreff, sier Mobæk.

LES OGSÅ: Gir bort håret til kreftsaken

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
INNSAMLING: Mens Jan Aurstad (t.v.) og Bjørn Tovsrud sykler Australia på tvers tar Lillian Mobæk seg av promoteringen av innsamlingsaksjonen til Kreftforeningen og oppdatering av nett- og Facebook-side.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no