20. aug
EIDSVOLLSBYGNINGEN: Artistene Alexandra Rotan (t.v.) og Adam Douglas og stortingspresident Tone Trøen deltar på feiringen av Norges nasjonaldag. Foto: Magnar Haraldsen
 
Skaper folkefest på hjemmebane
To gullstruper og en nyvalgt stortingspresident, alle fra grunnlovsbygda, skal sammen med Adam Douglas og en rekke andre aktører skape folkefest ved Eidsvollsbygningen 17. mai.

Publisert: 04.mai.2018 16:00
Oppdatert: 04.mai.2018 16:42

Tone W. Trøen er hovedtaler denne dagen.

– Vi er veldig glade og stolte av at Tone kommer hjem til Eidsvoll og taler for oss på nasjonaldagens arnested, sier 1814-direktør Bård Frydenlund.

UNDERHOLDNING

I tillegg blir det underholdning, som vanlig. Og på det programmet står to Eidsvoll-damer til, Stella Mwangi og Alexandra Rotan som sammen dro i land en tredjeplass i Melodi Grand Prix i år. Den låta er ei av flere duoen skal synge denne dagen, og det blir andre gangen de synger her. Alexandra gleder seg stort.

– Som barn sto jeg blant publikum i parken og drømte om en gang å få synge på denne scenen, men jeg kom aldri lenger enn til gymsalen på Råholt ungdomsskole. Men nå skjer det altså igjen, og det er så stas, ler hun.

– Du kjenner vel halve publikum?

– Ja, både familie og venner kommer for å feire denne dagen, og det er helt sikkert andre kjente også.

– Hva skal du og Stella servere?

– Jeg vil ikke røpe noe, men noen kjente låter blir det jo. Og vi skal lage fest, sier hun.

Hovedartisten er ingen ringene enn fenomenet Adam Douglas som vant Stjernekamp og ble kåret til Norges ultimate entertainer.

– Adam er en artist med stor stemme og like stor appell til store og små. Han kommer med et kraftfullt band og sine soulinspirerte låter. Vi gleder oss stort, sier Frydenlund.

– Jeg har aldri sunget her før, men så jo hele sendingen under jubileet i 2014. Det var stort så jeg er veldig spent. Det er enten her eller på Karl Johans gate, og jeg er takknemlig for å bli spurt om å komme hit. At jeg med min amerikanske bakgrunn får synge her på selveste nasjonaldagen er veldig spesielt, det blir jo ikke større i Norge, sier han.

– Hva får vi høre?

– En lett blanding av låter. Vi har et stort repertoar å ta av, så nå må vi sette oss ned og skrive en settliste. Denne dagen skal feires og vi må ha musikk som favner alle, påpeker Adam Douglas.

TONE KOMMER HJEM

En av oppgavene til stortingspresidenten 17. mai, er å hilse barnetoget på Karl Johans gate fra balkongen på Stortinget. 

– Men bunadtoget på Verket om ettermiddagen vil jeg ha med, så da skal jeg prøve å få tatt toget til Eidsvoll Verk stasjon for å rekke det, sa Tone W. Trøen til EUB da hun ble innsatt som president.

Nå kommer hun i stedet som hovedtaler ved Eidsvollsbygningen.

– Jeg er kjempestolt og takknemlig over denne invitasjonen. Her har jeg vært i mange år og hørt mange fine taler, og nå er det min tur, sier hun nå.

– Har du skrevet talen ennå?

– Nei. Dette er ikke en tale man skriver på hælen, så her må jeg forberede meg grundig først. Jeg håper uansett jeg klarer å skrive en tale som folk liker, påpeker hun.

 
SKÅL: Tradisjon tro vil ordføreren ha en Wergelandshilsen med sølvpokalen som Henrik Wergeland forærte Eidsvoll kommune like før han døde. Arkiv.
FOLKEHAV: Tusenvis av tilskuere kommer hvert år til parken ved Eidsvollsbygningen for å få med seg festforestillingen. Arkivfoto.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no