24. apr
Kommuneskilt Hurdal
 
Skatteinntektene fikk Hurdal over plusstreken
HURDAL. Tross alle dystre tall, Hurdal kommune gikk med et mikroskopisk pluss i fjor. Det skyldes økte skatteinntekter og et mindre forbruk enn budsjettert.

Publisert: 12.jun.2017 06:00
Oppdatert: 12.jun.2017 11:16

Rådmannen har kommet med sin oppsummering av fjorårets drift. Der er det lyspunkter, men også bekymringer.

OVER TRE MILLIONER MINDRE BRUKT

Når det settes to streker under fjorårets regnskap, viser det et ørlite positivt netto driftsresultat. Det er ikke mer enn på 0,12 prosent, mens fylkesmannen ønsker seg minst 1,75. Skulle Hurdal nådd dette målet, måtte kommunen gått med rundt fire millioner i overskudd. 2015-resultatet var noe bedre med pluss 0,5 prosent.

Kommunen har brukt i underkant av 3,2 millioner kroner mindre enn den hadde regnet med – dette til tross for både sterk befolkningsvekst og et driftsregnskap som hadde en merbelastning på rundt 5,6 millioner kroner - et beløp som var feilført tidligere.

Det positive resultatet ble oppnådd selv om det ikke ble kuttet i tjenestetilbudet til innbyggerne.

BEKYMRET OVER SKRAPET DRIFTSFOND

Noe som rådmannen bekymrer seg over, er en skrapet kasse merket ubundne driftsfond. Der lå det kun 425.00 kroner på kistebunnen, noe som gir kommunen trangt handlingsrom og dårlig evne til å takle uforutsette hendelser.

Økonomiplanen for de neste årene er lagt opp til negative driftsresultat, om det da ikke settes inn sparetiltak som monner. Om det skal settes i gang nye tiltak, må det finansieres med å kutte andre steder.

At kommunen ikke har noe på kistebunnen å tære på, gjør det ekstra utfordrende.

EN KOMMUNE I VEKST

Hurdal kommune vokser, i likhet med sine nabokommuner, voldsomt i innbyggertall. Veksten i 2016 var på 2,6 prosent, mens tallene for 2014 og 2015 var på henholdsvis 2,1 og 3,1 prosent. Fortsetter dette, vil Hurdal om kort tid runde 3000 innbyggere. Ved utgangen av 2016 bodde det 2.910 mennesker i kommunen.

Men en høy befolkningsvekst gir «voksesmerter», påpeker rådmannen. Dette fordi kommunen umiddelbart får økte utgifter, mens det tar en tid før de nye innbyggerne blir netto skatteytere.

NÆR FORDOBLET PÅ FIRE ÅR

Personer som mottar økonomisk sosialhjelp, har økt fra år til år. I 2013 var det 47 personer som fikk slik hjelp, mens det i 2016 var 73.

Hurdal har de siste fire årene bosatt totalt 22 flyktninger. I fjor fikk 22 flyktninger bostedsadresse Hurdal.

Når det kommer til seniorpolitikk blant kommunens egne ansatte, får alle over 62 år avtale om 10.000 kroner i bonus eller ei uke fri – om de da går full stilling.

Sykefraværet i fjor var på 8,42 prosent. Det er en nedgang fra 2015. Da var det på 10,3 prosent.

LES OGSÅ: Enda verre i Hurdal enn politikerne trodde

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no