20. sep
KVISTBRANN: Det brant kraftig i en 100-150 meter lang kvistranke på Hovinmoen mellom Lie og Sand i Ullensaker. (Foto: Glen Widing).
 
Skogbrannfaren er over
Øvre Romerike brann og redning opphever totalforbudet mot bål. Det betyr ikke at det er fritt fram. De vanlige reglene gjelder.

Publisert: 18.jun.2018 12:30
Oppdatert: 18.jun.2018 12:33

Etter noen tilsynelatende endeløse uker med hetebølger, skyfri himmel og ikke så mye som en dråpe med fuktighet, kan brannvesenet endelig puste lettet ut.

– Nå har det kommet såpass mye nedbør at vi har fått normalsituasjonen igjen, sier brannsjef John Arne Karlsen i Øvre Romerike brann og redning.

Viktig med restriksjoner

Brannvesenet har mandag morgen hatt et arbeidsmøte, og gjort en helhetsvurdering. Der kom de fram til at de skulle fjerne restriksjonene på bruk av ild, som har vært gjeldende siden 20. mai.

– Når det var så tørt, var det viktig med restriksjoner og tiltak. Nå som forholdene har bedret seg, er det viktig å ta ned igjen de restriksjonene, forklarer Karlsen.

Vanlige lover gjelder

Men det betyr ikke at det er fritt fram for å tenne bål i skauen. Nå gjelder de lover og regler som vanligvis gjelder på denne tiden av året.

Det vanlige bålforbudet sier at det er forbudt å gjøre opp ild eller på annen måte bruke åpen ild i skog og utmark i sommerhalvåret – mellom 15. april og 15. september. Likevel har du lov til å bruke godkjente grill- og bålplasser.

Følg med på varselet

Brannvesenet oppfordrer folk til å fortsette å følge med på deres hjemmesider, facebooksider, og i avisa.

– Det er viktig å følge med på de lokale bestemmelsene der man bor, eller der man ska lbrenne bål. Det er store forskjeller i distriktene, så vi oppfordrer alle til å følge med på nettsida vår og i lokalmedia, sier Karlsen.

Nå vil også de som søker om å få tenne bål på sankthansaften, som oftest få det godkjent.

– Vi vil ta tak i søknader om sankthansbål, og akseptere det i de fleste tilfeller, sier Karslen.

Fakta

  • Øvre Romerike brann og redning (ØRB) innførte i slutten av mai totalforbud mot all bruk av åpen ild i eller i nærheten av skog og mark til i alle kommuner på Øvre Romerike.
  • Det var også forbudt å bruke faste bål- og grillplasser og engangsgriller.
  • Nå er det igjen åpnet for forsvarlig bruk av bål, og vanlige regler for bålbrenning gjelder.
 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no