23. jul
SUKSESS: Årets klasse ved skolelokalene hos Veidekke Industri på Jessheim. Foto: Asle Hermansen, Veidekke.
 
Skole på byggeplass
Akershus’ samarbeid med Veidekke Entreprenør bærer frukter.

Publisert: 28.sep.2017 18:00
Oppdatert: 27.sep.2017 14:45

Her får elever uten fullført videregående opplæring en sjanse til å gjennomføre Vg2 i byggteknikk, for så å gå ut i lære, melder Akershus fylkeskommune.

VEKK FRA KATETERET

«Skole på byggeplass» har i flere år tilbudt fagutdanning til elever som ikke finner seg til rette i klasserom. Fylkeskommunen har via Jessheim videregående samarbeidet tett med Veidekke om å få elever til og lykkes.

Skolen har ansvar for at elevene får tatt igjen fagene de mangler og for dokumentasjon. Våren 2017 fullførte 12 elever, ni av dem gikk ut i lære i tømrer- eller betongfag. Dette er et av de beste resultatene i prosjektets levetid.

LES OGSÅ: Rektor på flunkende ny skole

– Hvordan får de til å lykkes?

– Jeg tror man må gjøre skoleåret mest mulig likt en arbeidsplass. Det blir en ti måneders arbeidssøknad hvor elevene kan se alvoret i utdanningen. Nærheten til arbeidsplassen lager et mer realistisk miljø. Dessuten kommer elevene nærmere en lærlingeplass etter endt skoleår med kontaktene og nettverket vi har, påpeker lærlingeansvarlig Asle Hermansen i Veidekke.

Nytt kull

15 nye elever begynte i høst.

– Fem av dem startet allerede 1. august og har med intensivkurs og høsteksamen tatt og bestått manglende matematikk og naturfag, forteller assisterende rektor Kristina Samsing.

– Hvilke tilbakemeldinger har dere fått fra elevene som har vært og er i prosjektet?

– Jeg oppfatter de som veldig gode og positive.

– Kommer prosjektet til å fortsette?

– Det skal i alle fall gå ut dette skoleåret, og så er det opp til fylkeskommunen å bestemme hva som skjer. Vi håper selvsagt at det videreføres, påpeker hun.

STORT BEHOV

– Klassen er en Vg2 Byggteknikk, og alle skal ha grunnleggende innføring i flere byggfag, før de skal velge betongfag eller tømrerfag, forklarer Hermansen.

Elevene er mellom 18–24 år uten fullført videregående opplæring, men som vil bli tømrer eller betongarbeider. Jessheim videregående startet samarbeidet i 2012, som har vært finansiert av fylkeskommunen. Dette sammen med Veidekkes innsats har gitt svært gode resultater.

– 45 unge har siden start fått læreplass. Flere andre har fått god hjelp til å gå videre med skolegang/arbeid, sier Samsing.

– Jeg er stolt av det vi har fått til, og håper prosjektet videreføres. Det er stort behov for opplæring som fanger opp noen som ikke har lyktes i ordinær videregående opplæring, sier Asle Hermansen.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no