21. jul
 
Skolehistorie til salgs
Vilberg ungdomsskoles skolehistorie skal selges unna. Lørdag kan du kjøpe det gamle skolekartet som uønsket rullet seg sammen med et høyt smell bak lærer’n - til alle elevers fornøyelse.

Publisert: 28.sep.2017 06:00
Oppdatert: 27.sep.2017 13:17

Vilberg ungdomsskole ble bygget for å huse framhaldsskole og realskole i 1958. I 1967 ble ungdomsskolen innført i Eidsvoll. Skolen er nå fullstendig nedslitt og nå skal det bygges ny. Men på loft og i kjeller ligger skolehistorie helt tilbake fra krigens dager lagret. Det er dette og mer til som skolen nå skal selge på loppemarked og auksjon.

KJEPPHESTER, KART OG GARNVINNER

FAU-leder Christine Meklenborg Salvesen og avdelingsleder Trygve Føllesdal viser vei gjennom nedslitte korridorer, opp trapper og inn dører. Så er vi oppe i det aller helligste – loftet. Der ligger de merkeligste ting lagret.

Kjepphester, om det er noen som fremdeles rir dem, rakeriver med tretenner, båndopptakere fra 1950-tallet, bunker med gamle skoleplansjer, blant annet mannens kjønnsorgan skjematisk framstilt og skogsmaurens liv og levnet på bakken og inni maurtua.

Gamle, og litt nyere symaskiner, garnvinne, broderigarn i lin, en androgyn utstillingsdokke og tilnærmet antikke oljekanner. Er du keramiker og trenger ei dreieskive og en ovn til å brenne produktene dine i, finner du det på Vilberg ungdomsskoles salg lørdag.

Inntektene fra salget skal gå til finansiering av den tradisjonelle fjellturen for 9.-trinnet. Den har hittil blitt en mulighet med dugnadsarbeid.

– Dessuten trenger vi å rydde opp. Det er ikke alle tingene vi kan ha med over i en ny skole. De fleste objektene blitt historiske. Vi bruker ikke veggkart lenger, sier Føllesdal. Men veggkartene har blitt er viktige, historiske dokumenter. Mange av dem er fra før muren mellom Øst- og Vest-Tyskland falt og Europa så helt annerledes ut enn nå. Det er også kart som viser Afrika den gangen mange land var kolonier og bibelens lander, trykket i Sverige i 1943.

LES OGSÅ: Ny Vilberg ungdomsskole

Fakta Vilberg ungdomsskole

  • Bygget i 1958
  • Fungerte som framhaldsskole og realskole fram til 1967.
  • Da ble ordningen med barneskole fra 1. til og med 7. klasse opphevet i Eidsvoll og den 9.-årige ungdomsskole-ordingen ble innført. 
  • Nå skal det bygges ny skole. 
  • Lørdag er det Loppemarked og auksjon.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
KERAMIKK. Har du behov for en ovn til å brenne keramikk så finner du det på VUSK.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no