21. jul
 
Skuddet faller ikke langt fra stammen i jaktfamilien
Jobb, hobby og minneboka full av eventyrlige naturopplevelser. Du skal lete lenge for å finne noen som er mer jaktinteresserte enn familien Lajord Oppegård.

Publisert: 07.okt.2017 11:30
Oppdatert: 07.okt.2017 15:01

Vi går nesten 30 år tilbake i tid. Det er skiskyttermesterskap på TV og den første utøveren går inn på standplass, legger seg ned på matta, sikter og begynner å skyte. Kristin – eldstedatteren – har tatt plass på pappas fang. Plutselig utbryter hun:

– Jeg ser ikke haren, jeg, pappa!

Slik blir det gjerne i en familie der barna har fått jaktinteressen inn med morsmelka.

Ute så lenge de kan huske

De har alle vært ute i naturen store deler av livet – helt siden før de kunne gå. For flere av de setter det også sitt preg på arbeidshverdagen. Pappa Bjarne jobber som opplæringssjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund. Døtrene Kristin og Elin er veterinærer på Jessheim Dyreklinikk. Sønnen Øyvind – kanskje den aller ivrigste jegeren av de alle – er styremedlem i Bjerke Jeger og Fiskerforening. Det samme er for øvrig også Elin, mens pappa Bjarne er nestleder.

– Jeg har vært med ut i skogen og på jakt så lenge jeg kan huske. Det har alltid vært en naturlig del av livet vårt. Første gangen var jeg med i bæremeis, sier Elin.

– Spesielt fascinerende er det å jakte med hund. Se at arbeidet fungerer, og at treningen gjennom sesongen bærer frukter. Også er det avslappende og flott å komme ut i skogen på høsten. Det er ekstra gøy å være ute i naturen når jakta begynner, sier Kristin.

– Må ha gjort noe riktig

Det er jakt på hare og fugl – småviltjakt – som fenger familien mest. Skjønt; Det er også flere som jakter elg. At det kan bære frukter viste bryllupet til Kristin til fulle. Der ble det servert 13 harer fra familiefryseren til forrett for over hundre gjester.

– Det er selvsagt gøy at alle barna liker å være ute på jakt og bevege seg ute i naturen. Det betyr at vi må ha gjort noe riktig, humrer pappa Bjarne. Han har også fortid som generalsekretær i forbundet, og ser hvor mye jakta betyr i den norske befolkningen.

– Det er nesten unikt hvor sterkt jakta står her til lands. Vi er med på Natur- og Miljøbarometeret og 75 prosent av befolkningen har et positivt syn på jakta og jegere. Internasjonalt er det ganske unikt. I Danmark er positiviteten bare halvparten. Vi kjenner ikke til noe land der jakta står så sterkt som i Norge, sier han.

Han har over 40 år bak seg som jeger. Nå er det både jobb, hobby og fritidsaktivitet. I disse dager er Bjarne på harejakt med sønnen Øyvind.

– Jeg kunne ikke tenkt meg et liv uten. Hadde jeg hatt muligheten ville jeg fisket hele sommeren og jaktet hele høsten, smiler Bjarne.

Han har minst én viktig kjepphest. Gjennom hundeloven er det ofte lett å få et inntrykk av at folk som slipper hundene sine gjør noe ulovlig. Båndtvangen står sterkt, men det finnes unntak det er viktig å være klar over.

– Ofte skrives det i avisene om båndtvang. Det er vel og bra, men det glemmes ofte å poengtere at det er unntak fra sikringsreglene når hunder brukes til jakt, jakthundtrening og jaktprøver. Dette blir omtrent aldri nevnt, og resultatet av det er at allmennheten ofte tror at vi som driver med jakt og jaktbikkjer gjør noe ulovlig. Det gjør vi altså ikke, sier Bjarne Oppegård.

Nå lever familiearven ute i naturen videre. Barnebarnet Sverre – sønnen til Kristin – er nemlig også mer og mer ute i skogen. Jakt- og naturinteressen går i arv i familien Lajord Oppegård.

Bjarnes beste jaktråd

Nyt mulighetene mest mulig ute i naturen. Det viktigste er å ha det hyggelig og morsomt.

For dem som er ferske gjelder det å sette seg godt inn i det de skal drive med. Da gir jakta mest utbytte.

Solide jegere med gode holdninger er avgjørende. Det er også hovedgrunnen til jegerprøven. Den skal blant annet sørge for at jegere skyter på det de skal og holder igjen der det er naturlig.

Ikke skyt på for lange hold eller på dyr som kommer i stor fart.

Jakttider i Akershus

 • Hare - 10.9-28.2
 • Bever - 1.10-30.4
 • Rødrev - 15.7-15.4
 • Mink - 1.4-31.3
 • Mår - 1.11-15.3
 • Grevling - 21.8-31.1
 • Røyskatt - 21.8-15.3
 • Ekorn - 1.11-15.3
 • Rådyr - 25.9-23.12
 • Voksen råbukk - 10.8-23.12
 • Elg - 25.9-23.12
 • Gaupe - 1.2-31.3
 • Kanadagås, grågås, kortnebbgås. stripegås - 10.8-23.12
 • Brunnakke, krikkand, stokkand - 21.8-23.12
 • Toppand, kvinand, svartand, siland og laksand - 10.9-23.12
 • Storfugl, orrfugl, jerpe og rugde - 10.9-23.12
 • Fasan - 1.10-15.10

Gaupejakt er kun tillatt i de områder der rovviltnemnda/miljødirektoratet har fastsatt kvote eller tillatt kvotefri jakt på gaupe.

Rovviltnemnda kan fastsette en kortere jakttid dersom særlige forhold tilsier det.  

 
Heldig: Slik ser det ut når Øyvind holder opp én hare.
STOLT: Øyvind Lajord Oppegård viser stolt fram en hare fra en jakt for noen år tilbake.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no