14. nov
 
Fra minus til pluss: Slik har Finsbråten snudd krise til fest
Etter tre år med et samlet underskudd på 32,1 millioner kroner, har pilene snudd for Finsbråten. I 2017 endte resultatet på 14,5 millioner før skatt.

Publisert: 11.jul.2018 06:00
Oppdatert: 10.jul.2018 16:00

«Blodrøde tall for Finsbråten», skrev EUB for under ett år siden. Pølsefesten var for lengst over og pilene pekte brutalt nedover. Nå er historien en annen etter det avtroppende administrerende direktør Harald Bjerknes beskriver som en brutal hestekur.

– Vi har hatt et enormt fokus på optimalisert drift, spesielt i forhold til kostnadsoptimalisering. I tillegg har vi vært svært påpasselige med å sørge for å ha et varesortiment som er forsvarlig og har økonomi bak seg, sier Bjerknes, som slutter i Finsbråten 1. august. Deretter går ferden videre til konkurrenten Nortura.

Driftsinntektene har ligget stabilt rundt 350 millioner kroner for kjøttvarebedriften de siste årene. Et blikk på regnskapet viser at det er på kostnadssiden, spesielt vare-, lønns- og andre driftskostnader, det er tatt størst grep de siste årene.

Kostnader redusert

– Det er riktig. Vi har gjennomført en streng kostnadsreduksjon. Det innebærer at vi for eksempel har sanert en rekke ulønnsomme produkter. Vi har tatt grep innenfor ulike produkter, og kuttet de som ikke har livets rett økonomisk. Dette har vært en stor operasjon, kanskje én av de største i historien for norsk dagligvare, sier Bjerknes. Bak snuoperasjonen ligger også en betydelig omstillingsprosess i organisasjonen. Scandza-eide Finsbråten har valgt å avslutte all produksjon i Eidsvoll fra 1. august. Det skjer etter 67 år. Dette fører til kutt av 40 årsverk.

– De ansatte har vært fantastiske i denne tøffe prosessen. Alternativet til snuoperasjonen ville vært at Finsbråten ikke hadde vært i markedet lenger. Såpass ærlige må vi være, sier Bjerknes.

Større volumer

Han sier nedleggelsen av Oslo-produksjonen også er en del av resultatforbedringen. I tillegg til økt effektivitet.

– Vi har klart å presse gjennom større volumer på færre timer. Det er tre måleparametere vi styrer etter i Finsbråten: Kilo per time, kroner per kilo man bruker og leveringsgrad. Lykkes man der er det en god oppskrift på økt lønnsomhet, poengterer Bjerknes.

Han regner med den positive utviklingen bare vil fortsette for Finsbråten framover.

– Det er ingen grunn til at den positive veksten ikke skal fortsette med de grepene som nå er tatt, sier Bjerknes.

Finsbråten

Gikk 32,1 millioner kroner i underskudd i 2014, 2015 og 2016. 

I 2016 endte overskuddet på 16,5 millioner kroner. Resultatet før skatt var 14,5 millioner kroner.

Finsbråten valgte tidligere i år å avslutte all produksjon i Eidsvoll etter 67 års drift.

1. august er siste produksjonsdag. Pølseproduksjonen flyttes til Leiv Vidar. Øvrig skal leieproduseres.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no