20. jun
Lite spor igjen: Fredag for en uke siden var skiløypa fra Grandalen over Høgda til Jøns­dals­vangen oppkjørt. Nå er den slik.Foto: Christine Meklenborg Salvesen
 
Slik så skiløypa ut
Friluftsentusiast Christine Meklenborg Salvesen ber folk slutte å gå på beina i skiløypene.

Publisert: 26.jan.2018 13:00
Oppdatert: 26.jan.2018 13:51

Forrige fredag ble det kjørt langrennsspor med scooter fra Grandalen over Høgda til Jøndalsvangen i Eidsvoll. Mandag morgen var det forvandlet til slik bildet i denne saken viser. Christine Meklenborg Salvesen, som liker seg ute i naturen både med og uten ski på beina, reagerer kraftig.

– Jeg synes det er utrolig leit at noen tråkker i stykker skiløyper som frivillige bruker fritida si på å lage, sier hun.

Kort vinter

EUB har den siste tiden satt søkelyset på krigen i skiløypene. Først var Lars Halvor Stokstad Oserud ute og ville ha vekk gående, syklende og ridende fra skiløypene. Deretter viste ildsjelen Hans-Petter Trondsen hvordan konflikten kan unngås. Han brøyter og holder en egen sykkeltrasé i skogsterrenget mellom Jessheim og Mogreina ved like gjennom hele vinteren. Alt for å unngå løypekonflikt med skigåere.

– Vinteren er kort, og skogen er så stor at det bør være plass til både skiløpere, syklister og fotgjengere uten at de trenger å ødelegge for hverandre, sier Meklenborg Salvesen.

Den omtalte skiløypa hun testet med langrennsski hadde riktignok fått et lett snødryss, men Meklenborg Salvesen poengterer at den er merket som skispor i Skiforeningens løypekart. På Råholt har Johnny Hagen testet skiløypene de siste dagene. Der fikk han seg en lite hyggelig overraskelse.

– Der er det Eidsvoll kommune som kjører opp skispor. Det var voldsomme hestespor midt i løypa flere steder fra Råholt og helt bort til Dal. Det synes jeg ikke noe særlig om, sier Hagen.

Hestemøkk i løypa

Han så også tydelige spor etter gående, men det bryr han seg ikke så mye om. Det er de dype hestesporene som irriterer mest.

– Det blir så dype hull, og det er fort gjort å stikke skiene ned i et slikt hull. Da faller man lett og kan slå seg. Jeg observerte også hestemøkk i løypa. Det er ikke noe særlig, og jeg vil på det sterkeste anbefale folk å lufte hestene sine andre steder enn i skisporet, sier Hagen.

– Ta hensyn!

– Allemannsretten er en rett, men inneholder også noen plikter, uttaler Skiforeningens løypesjef Hege Sheriff. Hun viser til plikten til å opptre hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet – også i skiløypene.

– Ødelegger man prepareringen så farer man ikke med tilbørlig varsomhet. Hester vil for eksempel ofte ødelegge løypene uansett. De er såpass tunge.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no