16. jul
SJEKK: Ola H. Fjeldheim (t.v.), generalsekretær i Kulturminneforeningen, overrekker sjekken på 250.000 kroner til eier Hans Petter Kværner foran smia. Foto: Christine Haakstad
 
Smie støttes med 250.000 kroner
BORGEN: Nå skal smia på Holen gård på Borgen settes i stand etter antikvariske prinsipper. Prosjektet har mottatt 250.000 kroner fra Fortidsminneforeningen.

Publisert: 20.sep.2017 09:00
Oppdatert: 19.sep.2017 12:07

Nylig ble det holdt en markering av oppstart av prosjektet med sjekkoverrekkelse fra Fortidsminneforeningen ved generalsekretær Ola H. Fjeldheim til eier Hans Petter Kværner.

Smia på Holen er opprinnelig et stabbur i laftekonstruksjon. Byggeåret er ukjent, men kan være helt tilbake til første halvdel av 1800-tallet. Nå skal smia settes i stand slik den en gang var.

Gårdstunet på Holen er et viktig kulturmiljø i Ullensaker, og er inkludert i kommunens kulturminnevernplan

– Bygningen ble antakelig flyttet til sin nåværende posisjon på tunet rundt 1930, og var trolig i bruk som smie fram til rundt 1950, sier Christine Haakstad, rådgiver kulturminnevern i Ullensaker kommune.

I DÅRLIG STAND

Smia er i dag i relativt dårlig stand. De nedre stokkene ligger rett på bakken uten noe fundament. Dette har ført til forskyvninger og råte i noe av treverket.

– Planen er at laftekassen skal demonteres og stokkene merkes slik at de kan settes tilbake på sin opprinnelige plass. Ødelagte stokker vil byttes ut. Laftekassen vil deretter bygges opp igjen og plasseres på stabbesteiner slik at den kommer litt opp fra bakken og nye råteskader forhindres. I tillegg skal en blåsebelg som fortsatt henger i taket inne i smia restaureres, sier Haakstad.

250.000 KRONER

Holen-prosjektet har nylig fått tilskudd på 250.000 kroner fra Fortidsminneforeningens prosjekt Kulturminner for alle, som igjen er støttet av Sparebankstiftelsen DNB.

– Gjennom Kulturminner for alle gis tilskudd til tradisjonshåndverk og istandsetting av kulturminner. Målet er å styrke våre gamle håndverk og sikre fellesskapets kulturminner. Ullensaker kommune er svært glad for at istandsettingen vil realiseres, sier Haakstad.

PLANLEGGING

Kommunen er involvert i prosjektet ved å bistå eier av Holen gård, Hans Petter Kværner, i søknadsprosessen og i planlegging og koordinering av prosjektet så langt.

Haakstad opplyser at det er hentet inn en håndverker, Ivar Schjerpen, med bred erfaring innen bygningsvern og tradisjonshåndverk for å utføre arbeidet.

– I tillegg skal byggfagelever ved Nes videregående skole delta i prosjektet, sier Haakstad.

LES OGSÅ: Tar vare på kulturminner

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no