20. jul
 
Smykker opp kjendisører og skogens konge
Når Erica Mathiesen setter i gang, sparer hun ikke på kruttet. Hun er en designer som boltrer seg langt fra grensen til det minimalistiske.

Publisert: 24.sep.2017 09:00
Oppdatert: 22.sep.2017 12:38

Erica Mathiesen (32) fra Eidsvoll Verk er kvinnen bak Miss Mathiesen. Hennes selvtitulerte smykkemerke. Hun designer øredobber. Vi snakker ikke om små, diskrete perler her – nei, Ericas øredobber er som Aladdins hule. De er overdådig overstrødd med steiner og perler, omgitt av snodde gulltråder og de lyser av Østens mystikk. De iøynefallende smykkene har fått mye oppmerksomhet blant både kjendiser, magasiner og sosiale medier.

KOMMET HJEM

Erica har bodd i motemetropolen London i flere år. Nå har hun og datteren Alba (2) flyttet hjem til Norge og Oslo, men siden det bare er en kort motorveg mellom hovedstaden og Eidsvoll Verk, er de to jentene mye hjemme hos mor/mormor Jorunn og far/morfar Haaken Eric.

I Festivitetens toppetasje har Erica innredet kontor, skjønt innredet og innredet, fru Blom – vi skal gi henne rett i at det hersker et smått kaos mellom de fire veggene. Men det er altså her kreativiteten blomstrer, og det er tross alt det viktigste.

BLIKKFANG AV DIMENSJONER

Du kan ikke nære et ønske som å rødmende stikke deg bort i en krok om du bærer Miss Mathiesens øredobber. De tiltrekker seg oppmerksomheten i ethvert lag og selskap.

De frodige smykkene blir til på Ericas tegnepapir. I et smykkestudio i Karachi i Pakistan, men også i India, blir øredobbene håndlaget etter hennes anvisninger og tegninger, før de blir lagt ut for salg på et sultent marked.

– Jeg har vært i India, men ikke i Pakistan. Det er for mange uroligheter der til at jeg tør å reise, forteller hun.

Men Erica går ikke av veien for å gi seg i kast med andre typer smykker. Hun har også designet halskjeder og armbånd.

SALG OVER NETTET

Mesteparten av salget går via nettet. Hun innser at hennes måte å drive butikk på hadde vært umulig for tyve år tilbake.

– Smykkene selges via nettbutikken, men det er noen få som forhandler dem over disk, blant annet en forretning her på Eidsvoll Verk, sier Erica.

Det er stadig flere som får øynene opp for de overdådige øredobbene.

– Jeg hører godt voksne damer sier at dette kan da ikke de bære, men det kan de. Øredobbene passer til alle, og da særlig om man skal pynte seg til fest. Det er faktisk flere av de kjente jentene i Norge som går med mine smykker, forteller hun.

JAKTTROFEER FÅR NYTT LIV

I generasjoner har det blitt jaktet elg i familiens Mathiesens skoger. Slik aktivitet fører med seg mange jakttrofeer i form av hodeskaller med flotte gevirer. Mange har slike montert på veggen, om det er på ute på stabburet eller på i stua. Erica har tatt det et steg videre, kan man si – og heller ikke her er det snakk om minimalisme. Tvert om. Her blir hvite beinskaller omgjort til fantasifulle og glitrende trofeer. Dekorert med gull og edelsteiner blir hodeskallen et helt uvanlig blikkfang.

UTDANNET I SAMTIDSKUNST

Erica er ikke utdannet smykkedesigner, men som hun sier: – Jeg prøver og feiler. Jeg er ingen teknisk dyktig tegner. Det blir frihåndstegninger.

I tillegg er hun frilansjournalist for norske Elle, hvor hun skriver reiseartikler, feature og intervjuer. Masterutdannelsen sin har hun i samtidskunst.

– Jeg har jobbet i et galleri, men det var ikke noe for meg. Jeg trivdes ikke i det administrative kontorlivet.

Nei, folk som kreerer smykker med inspirasjon fra «Tusen og en natt», finner seg nok ikke til rette bak et støvete skrivebord.

Fakta Erica Mathiesen

  • 32 år
  • Født og oppvokst på Eidsvoll Verk.
  • Designer smykker, spesielt øredobber, som hun har gjort stor suksess med. 
  • Frilancejournalist for norske Elle, hvor hun skriver reiseartikler, feature og intervjuer.
  • Master i samtidskunst.

 
ØSTEN: Erica henter inspirasjon fra Østen når hun designer smykkene sine.
SMYKKE: Selv om det er øredobbene Erica Mathiesen er mest kjent for, leker hun med andre smykker også. Kjedet hun har på seg er også egendesignet.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no