16. nov
 
Snakket varmt om elbiler til ministeren
Roger Axelsson i Ullensaker Venstre skal ha en del av æren for landets elbilpolitikk.

Publisert: 21.jun.2018 18:00
Oppdatert: 21.jun.2018 18:25

Vi har hørt historien om da Roger Axelsson fra Ullensaker Venstre i 2001 fikk samferdselsminister Torild Skogsholm (V) til å innføre fordeler for elbileiere, som siden har vært norsk politikk.

– Stemmer denne historien?

– Dessverre nei, men det er et snev av sannhet, sier han og tar oss tilbake til før valget i 2001.

– Da presset Venstre på for å få gjort noe med avgiftene på nullutslippsbiler med tanke på å redusere forurensingen. Så ble det valg og Venstre kom i regjering, påpeker han.

SAMMEN MED OSLO

Axelsson var da nestleder i Akershus Venstre, men rykket opp til topps da lederen fikk permisjon.

– Ola Elvestuen på sin side ledet Oslo Venstre. En dag i 2002 ville han ha meg med til Skogsholm for å få henne til å åpne kollektivfeltene for elbiler.

LADESTASJONER: Flere og flere ladere i vårt distrikt

– Var tanken at dere ble sterkere sammen?

– Ja, men det var vel bare Oslo og Akershus den problemstillingen var aktuell for da, sier Axelsson.

– Hva skjedde?

– Dette var i starten på elbilrevolusjonen. Think slet selv om det var et bra initiativ, og det måtte intensiver til for å få fart på utviklingen. Vi møtte ministeren, som ikke var vanskelig å be, og enden på visa var at hun skulle ta saken opp med Vegdirektoratet.

– Fikk hun gehør der?

– Nei, for der i gården mente de at dette var fryktelig vanskelig å få til. Men i 2003 brukte Skogsholm en dispensasjonsmulighet i lovverket som åpnet kollektivfeltet for elbilene. Og siden har det vært slik i hele landet, sier han.

– Hva sa bilistene?

– De snakket ikke om det økonomiske men om tidsbesparelsen ved å passere køene på vei mellom barnehagene, jobb og fritidsaktiviteter. Det argumentet var nytt for oss, og da Trygve Hegnar reagerte med en sur kommentar visste vi at dette funker, smiler Axelsson som selv støttet løsningen.

– Vi i Venstre har alltid vært for ny teknologi, sier han.

MER UTVIKLING

Den nye teknologien vi er midt oppi går i rasende fart på alle felter. Axelsson liker det han ser, men vil at vi gjør mer.

– Som land må vi tenke teknologi og bidra til at utviklere får med seg investorer. Flere aktører ser markedsfordeler ved for eksempel å montere ladestasjoner ved shoppingsentre. De vet disse trekker kunder, sier han.

– Så elbiler er kommet for å bli?

– Det var et dumt spørsmål. Svaret er jo helt åpenbart. Men jeg tror vi kommer til å se en god del hydrogenbiler også, særlig de som skal frakte tunge ting over lange avstander, sier Roger Axelsson.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no