20. jul
VINDTUNNEL: Nå bygges denne 37 meter høye vindtunnelen i Balder Allé, 300 meter vest for Keplerstjerna i Gardermoen Næringspark 1. 10 meter av den skal være under bakken. Ill.: Møller eiendom
 
Snart kan du sveve i vektløs tilstand her
Ullensakers nyeste attraksjon åpnes ved påsketider neste år.

Publisert: 01.feb.2018 21:00
Oppdatert: 31.jan.2018 12:33

Hullet til fundamentet er allerede gravd i Balder Allé, omtrent 300 meter vest for Keplerstjerna. Nå gjenstår bare byggingen av Norges største vindtunnel.

– Her kan du fly på en luftstrøm som går i opptil 300 kilometer i timen. Følelsen blir som et fritt fall før fallskjermen utløsere, sier prosjektdirektør Bjørn Glemmestad i Møller eiendom.

37 METER HØY

Selskapet eier 17 mål i Balder Allé. Vindtunnelen skal bygges på ca. ett av dem, i tillegg til parkeringsplasser.

– Anlegget blir 37 meter høyt, hvorav ti meter er under bakken. Selve tunnelen er ca. 200 kvadratmeter i flate, i de resterende 800 blir det blant annet garderober, kafé, briefiengrom og møterom. Senteret får også en interaktiv VR-simulator, en klatrevegg og et yogastudio, påpeker Glemmestad.

– Hvorfor legge vindtunnelen hit?

– Vi mener dette området er interessant å utvikle. Tunnelen blir et godt tilbud til alle som bor i regionene rundt, og naturligvis et godt aktivitetssupplement til de mangekurs- og konferansegjestene rundt flyplassen. Vi er sikre på at dette blir et morsomt og populært innslag, og alle regioner trenger noe som fenger. Dessuten, dette er en sterkt voksende idrettsgrein, og vi kan arrangere VM her, sier han.

– Her kan alle komme for å fly?

– Ja, fra proffe utøvere og til barn over fem år. Det er få begrensninger, som gravide kvinner.

Det er entreprenørfirmaet ØM Fjeld som skal bygge herligheten. 

LUFTSTRØM

Enkelt forklart handler dette om å sveve i vektløs tilstand i et glassrør som er fire meter bredt og fem meter høyt. En sterke vifte i bunnen sørger for å blåse luftstrømmen oppover.

– Vi har instruktører som veileder og passer på at det ikke skjer noe. Alt man trenger er hjelm og drakt, og et kvarters innføringskurs. Deretter er det inn i tunnelen for å sveve, sier daglig leder Ignacio Martinez i Modern Acitivity Center som skal drifte anlegget. Vindtunnelen blir den eneste av sitt slag på Østlandet, og Skandinavias største, man må til Voss for å finne noe lignende.

FLERE PLANER

Møller eiendom har hatt flere ideer om hva de skal bruke denne eiendommen til, inkludert kontorer og et bilanlegg. De er skrinlagt enn så lenge.

– Vi snakker også om å legge til flere opplevelser hit, som en surfebølge, en ninja warriorløype, og elektrisk gokartsenter innendørs. Ikke noe av dette er bestemt ennå, men hvis det kommer kan vi bruke den samme resepsjonen som vindtunnelen får, sier Glemmestad.

– Hva koster det å bygge en slik vindtunnel?

– 80–90 millioner kroner. Det er en stor investering, sier han.

Ordfører Tom Staahle hilser anlegget velkommen.

– Det tok tre og et halvt minutt å si ja til dette. Her får vi en attraksjon som Ullensaker trenger, og jeg er sikker på at det blir en knallsuksess, sier han.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no