23. apr
KAOS: Når det snødde som verst, var det tilløp til kaos under snøryddingen. All snøen har gjort kål på kommunenes brøytebudsjetter. Foto: Magnar Haraldsen
 
Snøkaoset har gjort kål på budsjettene
– Det holder nå. Jeg er glad det snart er vår, sier Svein Arne Kværner, avdelingsleder vei, vann og avløp i Ullensaker kommune.

Publisert: 20.feb.2018 06:00
Oppdatert: 20.feb.2018 06:30

Det har ikke vært så mye snø på 30 år som denne vinteren. Det koster kommunene dyrt. Snøkaoset har spist opp budsjettene.

BUDSJETTET HAR KRYMPET

Ullensaker kommune har et budsjett for snørydding som går fra nyttår til nyttår.

– Allerede nå er det brukt opp over halvparten – og det er beregnet å vare fram til nyttår 2019, sier Kværner.

– Jeg satser på at det blir lite snø fra høsten og fram mot jul. Blir det like mye som nå, må vi gå til politikerne og be om mere penger. Jeg kan ikke huske at det har vært så mye snø siden 1990, sier Kværner.

Han forteller at kommunen i all vesentlig grad har klart å holde snøen unna, men at det nå begynner å bli trangt noen steder.

– Vi vet ikke hvor vi skal legge all denne snøen, sier han.

– Har dere fått mye klager fra folk på dårlig snøbrøyting?

– Ja, publikum har klaget, og mange er ikke fornøyde med snø i innkjøringene sine. Men det er vanskelig å unngå. Når det er sagt, har de fleste forståelse når snøen kommer i de mengdene vi nå har opplevd.

– Er du lei snø nå?

– Ja, det skal bli greit med vår og fokus på andre ting, svarer Kværner.

FORVENTER OVERSKRIDELSER

Thomas Meisfjord – virksomhetsleder kommunal teknikk i Eidsvoll kommune, sitter med et brøytebudsjett på 1,5 millioner kroner.

– Vi forventer at vi overskrider dette, men hvor mye, vet jeg ennå ikke. Det tar en stund før fakturaene kommer inn. Det blir også mye overtid på egne mannskaper, og det føres på brøytekostnadene. Vi brøyter en del selv, og ligger derfor betydelig lavere på innleid hjelp enn våre nabokommuner, opplyser Meisfjord.

Han sier at dette har vært en ekstraordinær vinter.

– Men i det store og hele har det gått greit. Det har selvfølgelig vært utfordringer, men mannskapene våre har stått på døgnet rundt og gjort en meget god jobb, roser virksomhetslederen.

KREVENDE VINTER

Bente Huseby, virksomhetsleder kommunal drift i Nannestad, karakteriserer vinteren som «krevende».

– Vi har nye rammeavtaler på brøyting og strøing, og det har vært mye både snørydding og strøing. I tillegg har vi måttet måke taket på flere store bygg, og det er mange år siden sist. Budsjettet på 800.000 kroner, som er det samme som i fjor, skal holde til både snørydding, strøing og opprydding på veg, park og idrett. I 2017 brukte vi 240.000 kroner mer, og hvordan vi ender ut i år, vet jeg ennå ikke. Vi kan fort komme i den situasjon at vi blir nødt til å be om tilleggsbevilgninger.

– Har folk klaget over snøbrøytinga?

– Ja, vi har fått inn mange klager, svarer Huseby.

Hurdal HAR KONTROLL

Hurdal kommune har 650.000 kroner til å bruke på vegvedlikehold, brøyting og andre ting relatert til veg.

– Vi vet ennå ikke om dette holder, men foreløpig har vi kontroll opp mot budsjett. Hurdal har et stramt 2018-budsjett, og eventuelt behov for ekstra midler må vurderes nøye, sier rådmann Bente Rudrud Herdlevær.

I all hovedsak leier kommunen inn mannskaper til dette arbeidet.

– Har hurdølingene klaget over brøytingen i vinter?

– Nei, tvert om. Vi har fått inn flere positive tilbakemeldinger på godt utført arbeid. Det er kun registrert et par klager.

– Hvordan vil du karakterisere denne vinteren sett i forhold til siste års vintre?

– På generelt grunnlag blir kostnadene de samme med snøvinter som med vinter med mye glatt og strøing, svarer rådmannen.

LES OGSÅ: Kommunen tauet vekk biler i snøkaoset

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no