22. aug
 
Søker forgjeves etter gangfeltet
Kommandoen «Finn felt!» blir helt meningsløs for en førerhund når Statens vegvesen har fjernet mange fotgjengeroverganger.

Publisert: 30.okt.2010 16:21
Oppdatert: 26.jan.2017 13:40

Blinde Kåre Dahl fortviler over utryggheten som har oppstått.

En del av grunnopplæringen til en førerhund er å ta kommandoen «Finn felt». Da vil den automatisk se etter de hvite sebrastripene for å lose den synshemmende trygt over veien.

– Hvordan skal hunden finne feltet når det er fjernet? spør Kåre Dahl.

FJERNE

Statens vegvesen er i ferd med å fjerne mange fotgjengerfelt.

De mener det vil bli tryggere for de myke trafikantene å krysse veien uten slike felt. Dette synspunktet har ikke Dahl noe sans for.

– Tvert om! Det vil gjøre situasjonen utrygg for de fleste, og da særlig for funksjonshemmede. Blinde og svaksynte vil få problemer med å finne et sikkert krysningspunkt av veien når ledehunden vår blir usikker, sier Dahl.

TRYGGHET

75 år gamle Dahl er en ivrig mosjonist, som blant annet har deltatt i Ridderrennet hele 47 ganger.

Daglig tar han sine spaserturer rundt omkring i nabolaget der han bor. Han går på gangveier og sykkelstier, og har sitt faste krysningspunkt over Riksveg 177 ved Styri i Eidsvoll.

– Her har jeg bestandig følt meg trygg. Den følelsen forsvant sammen med gangfeltet for en tid tilbake. Vegvesenets argumentasjon om at gangfelt skaper falsk trygghet, skjønner jeg ikke.

Jeg tror at bilistene viser større aktsomhet når de ser folk står ved et gangfelt og venter på å krysse veien enn hvis de bare står og venter i veikanten, sier Dahl, som har hatt førerhund i 40 år.

– Det er et veldig godt hjelpemiddel. Jeg går aldri ut i trafikken uten hund, sier 75-åringen.

FLERE, IKKE FÆRRE

Eidsvoll kommunale råd for funksjonshemmede (KRFF) har skrevet et brev til Statens vegvesen og påpekt hvilke ulemper fjerningen av sebrastripene vil få for funksjonshemmede.

Rådet viser til at funksjonshemmede opplever det trygt å kunne krysse veien på et oppmerket gangfelt og ber om at fjerning av feltene skrinlegges og at det heller opprettes flere i stedet for at det blir færre.

 

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no