20. jun
 
Soknepresten setter strek
Arne Torkild Aasen, sokneprest i Nannestad, setter strek og går inn i pensjonistenes rekker. Men han setter bare en stiplet strek. Han vil fortsatt innta talerstolen i kirken.

Publisert: 17.jun.2018 20:00
Oppdatert: 15.jun.2018 09:23

Han forteller at han som misjonærsønn har hatt et omflakkende liv i oppveksten.

– Foreldrene mine var misjonærer, og faren min var også prest, så det meste av oppveksten min hadde jeg på Madagaskar. Jeg var enebarn, og lekte bare med innfødte barn. Jeg lærte dermed språket, og snakket nesten bedre innfødtspråk enn norsk. Da jeg fylte sju år flyttet jeg på norsk internatskole. Det er jo en litt utsatt posisjon å bo på et internat fra en er sju år. Det kan jo være en belastning for både barn og foreldre, men det gikk forholdsvis greit. Jeg var 16 år da vi flyttet til Norge, og vet hvordan det er å være innvandrer, sier Aasen.

Han forteller at hans foreldre lærte ham mye.

– Min måte å møte mennesker på har jeg nok lært av mine foreldre. Man må møte mennesker med respekt, sier Aasen.

Han har fortsatt god kontakt med både personlige venner og kirken på Madagaskar.

Aasen opplevde at det ikke alltid var like enkelt å være ny i Norge.

– Jeg begynte på gymnaset på Hamar, og da lærte jeg at man ikke skal være lenger unna fra en «Næs» for at man er litt utafor, og jeg kom jo helt fra Madagaskar. De to siste årene på gymnaset hadde jeg i Oslo, sier han.

TRAPPER NED

Aasen røper at han nok kommer til å vikariere i presterollen i Nannestad også etter han er blitt pensjonist.

– Jeg kommer til å ta noen oppdrag også i tida framover. Det er en måte å trappe ned på, og det synes jeg er fint. Selv om jeg bråstopper som sokneprest, bråstopper jeg ikke som prest, sier Aasen.

Han er også utdannet som arbeidsveileder innenfor kirken, og kommer til å fortsette med det.

Sin siste formelle arbeidsdag har han 31. august, men skal før dette også avspasere og avvikle ferie.

– Så det blir litt klattvis jobbing fra midten av juli. Jeg får en oppstykket ferie blant annet fordi jeg skal ha de siste konfirmasjonene. Det var nok hovedgrunnen til at jeg velger å jobbe ut august, fordi jeg synes det er hyggelig å fullføre et konfirmantkull. Jeg har fulgt med barna fra de var små, og de som fikk fireårsboka etter at jeg kom hit har jeg som konfirmanter nå, sier Aasen.

Han trekker også fram sin kontakt med kommunen.

– Jeg opplever kontakten med kommunen – kommuneledelsen og kommunestyret, som veldig positivt. Hvert år har jeg blitt invitert til kommunens juleavslutning, og det sier meg at de inkluderer kirken, sier Aasen.

BLE «ODØLING»

Han begynte som sokneprest i Nannestad sommeren 2007. Da kom han fra Sør-Odal, hvor han hadde bodd i 19 år og jobbet som residerende kapellan. Der hadde han også slektsrøtter.

– Jeg ble veldig odøling i løpet av denne tida, sier Aasen.

Til Nannestad hadde han derimot ingen tilknytning slektsmessig.

– Her begynte jeg med blanke ark, og det ble en ny giv. Det var andre rutiner og andre måter å gjøre ting på, og det var forfriskende for meg. Man kan lett stivne i faste rutiner, sier Aasen.

Han forteller at han søkte stillingen i Nannestad nettopp fordi han ønsket nye utfordringer.

TRIVES I NANNESTAD

I februar fylte han 67 år. Hans kone, Anne Marie, er pensjonist, og de har kjøpt seg hus på Preståsen.

– Vi trives godt i Nannestad, og har fått mange gode bekjentskaper her. Vi har også selv fire barn og fire barnebarn, som bor litt lenger unna. Så det er noe av det vi vil bruke pensjonisttilværelsen til, å ha litt mer tid for dem, særlig når de bor et stykke herfra, sier Aasen.

Han og kona er også med og danser hos Steinsgårdskroken spell- og danselag.

– Det kommer vi til å fortsette med. Det er en fin måte å holde seg i form på, sier Aasen.

Han startet teologistudiene i 1972, etter militæret.

– Militærtjenesten avtjente jeg for øvrig på Gardermoen og på Onsrud garnison, sier Aasen.

Han begynte som prest innenfor barne- og ungdomsarbeid, tilknyttet Misjonsselskapet, i 1979 i Hamar bispedømme.

– Der jobbet jeg i ni år, før vi flyttet til Skarnes, sier Aasen.

Han forteller med glimt i øyet at han før han begynte i Nannestad fikk høre at man i denne bygda gikk litt tregt i leira.

– Men dette ryktet har jeg ikke merket noe til, sier han.

Aasen synes at menighetsrådene har vært veldig gode støttespillere.

– Menighetsrådet er blitt rekruttert av folk som har bodd her i generasjoner, men Nannestad er også preget av veldig stor innflytting og mye utbygging, og da særlig de siste årene, og det har vært fint også å få rekruttert noen av dem inn i menighetsrådsarbeidet. Jeg må skryte av medlemmene i rådene, sier Aasen.

MYE DÅP

Han har i løpet av sin tid som sokneprest opplevd stor vekst i Nannestad, og at mange av dem som flytter til bygda er barnefamilier i etableringsfasen.

– Det betyr at vi har mye dåp, og jeg har kunnet følge med mange av barna i oppveksten, sier Aasen.

Han ser en viss fare i at man kan komme i situasjoner at noen vil ha ham til for eksempel å vie seg når han nå blir boende i den kommunen han har tjenestegjort.

– Det kan jeg ikke gjøre av hensyn til den nye presten, som må kunne bli kjent med innbyggerne. Jeg må ha en annen rolle. Dette tror jeg folk skjønner hvis de tenker seg om, sier Aasen.

Stillingen etter Aasen er lyst ut og hvem som blir hans etterfølger som sokneprest i Nannestad og Stensgård er foreløpig ikke avklart.

 Søndag er det avslutningsgudstjeneste i Nannestad kirke

Etter gudstjenesten inviterer menighetsrådene i Nannestad og Stensgård til en markering av sokneprestens avgang i Nannestad kommunehus.

– Dette er ingen fest, men en markering for at han går av, folkelig og med lavterskel.Vi skylder innbyggerne det å kunne delta og si at vi setter pris på hans arbeid. Det blir kirkekaffe i storsalen i kommunehuset – en utvidet kirkekaffe, kan vi kalle det. Alle som ønsker å takke Arne Torkild av ønskes velkommen, sier Karen Hoel Glestad, leder for Nannestad menighetsråd.

Der deltar blant annet Nannestad kammerkor.

– Det blir også annen underholdning og forskjellige markeringer, og lett servering, sier Hoel Glestad.

Hun opplyser at blant andre ordfører Hans Thue, varaordfører Karl Henrik Laache og prost Bjarne Olaf Weider blir blant gjestene.

Hoel Glestad røper at hun først var litt usikker på hva hun skulle svare da hun ble spurt om å bli med i menighetsrådet.

– Men det var fordi det var Arne Torkild som var sokneprest at jeg takket ja til det. Det har noe med det engasjementet han har vist til innbyggerne i Nannestad og i forhold til alle mennesker. Arne Torkild er folkelig og omgjengelig. Dette har jeg satt veldig stor pris på. Han rommer mange, og er veldig raus. Det tenkte jeg at det kan jeg være med og støtte. Jeg er veldig enig i hans måte å jobbe mot mennesker på, uavhengig av synet på religion eller ulike religioner, det mangfoldet som er i Nannestad. Hos Arne Torkild er alle velkomne. Det har vært viktig for meg, sier Hoel Glestad.

Marianne Østli Nysveen, leder for Stensgård menighetsråd, kjente ikke Aasen da hun ble spurt om å bli med i menighetsrådet.

– Jeg ble på en måte «lurt» med i rådet. Imidlertid er det på grunn av Arne Torkild at jeg fortsatt er med. Jeg kunne ikke vært med i menighetsrådet hvis vi hadde hatt en prest som ikke godtok at jeg er den jeg er, sier Østli Nysveen, som er inne i sin andre periode i menighetsrådet i Stensgård.

De håper mange vil delta på markeringen i Nannestad kommunehus etter gudstjenesten søndag.

LES OGSÅ: Gi bort en overraskelse fra Hjerterommet

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
AVSLUTNING: Etter avslutningsgudstjenesten søndag inviterer menighetsrådene i Nannestad og Stensgård til markering i Nannestad kommunehus. Her Arne Torkild Aasen sammen med Karen Hoel Glestad (t.v.), leder for Nannestad menighetsråd, og Marianne Østli Nysveen, leder for Stensgård menighetsråd.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no