18. jul
 
Mottok pris: Solfrid (16) har melket over 100.000 liter
Solfrid har hatt god helse. Derfor har kua nådd en alder av 16 år og fått notert 100.000 liter på melkebarometeret. Bare to ganger har veterinæren vært på sykebesøk hos henne.

Publisert: 26.feb.2018 06:00
Oppdatert: 26.feb.2018 15:12

I løpet av sitt fruktbare liv har hun født hele 13 kalver, aldri tvillinger, men i 2011 rakk hun å føde to kalver innenfor samme år. Nylig mottok familien Myrvold på gården Ukuset på Algarheim 100-tonnsprisen fra Geno.

– Det er ikke ofte ei ku oppnår dette volumet. Jeg kjenner bare til ett tilfelle på Romerike de siste 10–15 årene, sier Ole-Andreas Kinnsbekken, Geno-kontakt for Øvre Romerike produsentlag.

JEVNT OG GODT

Tron Myrvold finner fram statistikken for Solfrid, som er av rasen Norsk rødt fe (NRF), og finner ut at hun har melket i gjennomsnitt 7.850 liter i året. På det meste var det 9.600 liter

– Dette er jo ikke så veldig mye, men hun har melket jevnt og bra. Det har nok vært medvirkende til at hun har hatt god helse og blitt såpass gammel. Det er ikke ofte kuer blir 16 år. Hun har vært behandlet av veterinær bare to ganger i løpet av sin levetid, forteller Myrvold.

Men nå er Solfrids tid på Ukuset snart forbi.

– Nå blir det ikke flere kalver. Det nærmer seg slutten, og hun får nok ikke oppleve våren hos oss, sier Myrvold.

FAMILIEN

I tillegg til Tron deltar også kona Line og datteren Emilie (12) i arbeidet på gården, hvor det også er noen griser og høner å stelle med.

– Jeg er ganske mye i fjøset, og synes det er koselig, sier Emilie.

På spørsmålet om hun har tanker om å overta gården en gang i framtida er svaret at hun ikke har tenkt så mye på det ennå.

– Skulle det bli til at jeg en gang tar over blir det nok ikke til at jeg fortsetter med kuer, sier Emilie.

SJELDENT

Mari Bjørke, kommunikasjonssjef hos Geno, opplyser at det på landsbasis kan dreie seg om cirka ti kuer i året som oppnår et volum på 100 tonn.

– Dette er ikke hverdagskost. Det er grunn til å gi honnør til dem som klarer dette, både bonde og ku. Det er derfor vi har denne prisen. Det er flinke bønder som får slike priser, men også norsk avlsarbeid på NRF, som baseres på fruktbare og friske dyr, har betydning, sier Bjørke.

Hun påpeker også at det er svært sjeldent at kuer kan få så mange som 13 kalver.

– Det er imponerende, sier hun.

LES OGSÅ: Melkebrukene ligger tett i Maura

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
SJELDENT FÔR: Tron Myrvold er én av veldig få som fôrer med fôrbete.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no