16. jul
 
Speiderne kastes ut av Haugastøl
Nannestad kommune vil selge speiderhuset. Nå føler Nannestad 1 speidergruppe seg forskjellsbehandlet, glemt og utelukket, og etterlyser dialog.

Publisert: 07.jun.2018 12:00
Oppdatert: 07.jun.2018 08:04

I formannskapet 13. juni kommer igjen saken om salg av eiendommer i Nannestad kommune opp. Kommunen ønsker å selge flere eiendommer, og bruke pengene til et kulturtorg ved det gamle kommunehuset. Nannestad 1 speidergruppe føler seg glemt i denne prosessen.

Stian Berntsen, troppsleder for Nannestad 1 speidergruppe, forteller at speiderne, som i dag holder til på Haugastøl som skal selges, ble innkalt til en omvisning på Maura skole for å se på lokaler der.

– Vi prøvde å imøtekomme og å se på potensialet der. Etter dette ble vi innkalt på et nytt møte med alle berørte parter, hvor ordfører og varaordfører gikk igjennom eiendommene og fortalte hvilke som skulle selges i denne omgang, samt at nytt kulturtun i Nannestad skulle opprettes. Kulturtunet skal bygges for de pengene man får inn gjennom salg av kommunale eiendommer, sier Berntsen.

– IKKE MED I PROSESSEN

Speidergruppa har signalisert at de ønsker å være i Maura.

– I Maura har vi en forankring, vi har historie og tilhørighet. Vi synes det er merkelig at ordføreren kommer med forslaget om at speiderne skal inn på Maura skole i SFO bygget, og at de bygger nytt kulturtun uten at Nannestad 1 speidergruppe blir involvert i prosessen. SFO er en midlertidig løsning mot en sikker nedleggelse, slik vi ser det. Pengene man skal bygge kulturtun for er også etter speiderhuset, og vi synes det er uhørt tankegang at vi ikke blir involvert. Våre medlemmer ser på det som et overtramp at vi ble utelukket i første omgang, sier Berntsen.

I et åpent informasjonsmøte 14. mai spurte de om å få være med på prosessen, noe han forteller de ble lovet.

– Men dette finner vi ikke nevnt i saksdokumentene til formannskapet. Vi lurer på hvorfor. Å utelukke oss fra et nytt bygg er virkelig politisk skandale, sier Berntsen.

– FORSKJELLSBEHANDLING

Han peker på at denne saken i kommunens handlingsprogram blir beskrevet som at kommunen hadde for mye eiendomsmasse, stort vedlikeholdsetterslep og behov for penger til investeringer.

– Slik vi ser det i dag er det jo ikke behov for penger til investeringer, da de kommer til nytte i nytt kulturtun. Dette er jo vel og bra, men vi syntes det mangler et politisk vedtak på dette som er bindende. Det står ingen ting om hva som skal bygges, hva det skal brukes til, eller når dette skal være på plass. I denne prosessen har vi hele tiden følt at politisk ledelse har vært bestemt på at vi i Nannestad 1 speidergruppe skal ofres slik at det skjer noe i saken. Denne følelsen har vi hatt siden dag én i fjor høst, og vi ser det også nå da kun vi blir kastet ut mens de andre får bli til nytt bygg står ferdig. Vi lurer på bakgrunnen for denne forskjellsbehandlingen, sier Berntsen.

Da handlingsprogrammet var ute på høring sendte Nannestad 1 speidergruppe e-post til alle politikere og partier.

– Det var kun ordføreren som ga oss et lite svar ut fra sin stilling. Fra andre hørte vi ikke noe. Dette undres vi over, sier Berntsen.

VIL KJØPE FOR ÉN KRONE

Nannestad 1 speidergruppe ønsker å bli på Haugastøl, og ber kommunen om å få kjøpe stedet for én krone.

– Gi Nannestad 1 speidergruppe eiendommen Haugastøl for kr 1, med tinglyst klausul om at dersom speidergruppen legges ned tilfaller eiendommen Nannestad kommune. Slik blir verdiene til Nannestad kommune sikret, og slik kan vi skape et aktivitetssenter for våre speidere og invitere andre med på å gi et godt tilbud til barn og unge i Nannestad kommune. Dette vil også åpne for at vi kan bedrive aktivt vedlikehold av arealene og at vi kan pusse opp huset, noe som vil øke salgsverdien for kommunen dersom speidergruppa skulle bli lagt ned, sier Stian Berntsen, troppsleder for Nannestad 1 speidergruppe. Han mener det ikke er salgssummen det står på for Nannestad kommune, men politisk vilje til å oppnå noe. 

– Speidergruppas framtid framstår som usikker, og vi ser oss nå nødt nå til å gå ut med at vi ikke tar inn nye 5.-klassinger til høsten, i og med at vi ikke har noen leiekontrakt med Nannestad kommune hvis rådmannens forslag til vedtak blir gjeldende, sier Berntsen.

Ordføreren vil se nærmere på saken

Ordfører Hans Thue (Ap) opplyser at man må se nærmere på speidernes situasjon.

– I likhet med alle andre som berøres av saken, er selvsagt speideren opptatt av konsekvensen for egen aktivitet. Det skulle bare mangle. Og selvsagt skal speideren trekkes med i det videre arbeidet med å utvikle et kulturtorg, om de ønsker det, sier Hans Thue. Han forteller at han mener dette ble tydelig formidlet på det åpne møtet. 

– Jeg trodde riktignok, før dette, basert på tidligere dialog, at det var avgjørende for speideren å være lokalisert i Maura. På det åpne møtet forsto jeg at dette likevel ikke var tilfelle og så korrigerer vi selvsagt i forhold til det, sier Thue. 

FORSLAG

Ordføreren påpeker at det som ligger til behandling nå er rådmannens forslag, og at han ikke tror det endelige vedtaket blir helt slik på alle punkter. 

– Blant annet er det åpenbart behov for å se på håndtering av speiderne litt grundigere. De to hovedgrepene i saken, å realisere verdiene i noen gamle og sterkt vedlikeholdstrengende bygninger, for å investere i nybygg og etablering av et kulturtorg, vil jeg fortsatt mene er rett vei å gå for frivilligheten, kulturen og innbyggerne i Nannestad kommune. Det var også den samstemte tilbakemeldingen i det åpne møtet. Nybygget skal selvsagt utformes i dialog med brukerne. Noe annet ville være meningsløst, for det er jo tiltenkt aktiviteter innen kultur og frivillighet, sier ordføreren. 

MØTES

Han har nå invitert Nannestad 1 Speidergruppe til et møte torsdag 7. juni for å belyse saken nærmere.

– Det setter vi pris på. Ordføreren har helt rett at vi i utgangspunktet har formidlet at vi ønsker å være lokalisert i Maura, men vi har også signalisert at vi mener det ikke er egnet lokale på Maura skole, og at det er uheldig å ha utstyr ett sted og møter ett annet. Men dette er lettere å finne løsninger på. Tidligere har vi ikke hatt mulighet til å vurdere kulturtorg, da dette ikke har vært noe forslag. Og selvfølgelig må vi vurdere alle muligheter som kommer opp underveis på hvordan vi kan skape best mulig tilbud for barn og unge i Nannestad 1 speidergruppe, sier troppsleder Stian Berntsen.

LES OGSÅ: Kommunen selger eiendommer og pengene skal brukes til nytt kulturbygg like ved sentrum

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no