18. jun
I FELTEN. Statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide overvar en del av aspirantenes øvelse ute i felten. - Jeg var speider en gang i tiden, men nå kunne jeg neppe gjennomført dette, smiler Solberg. Ministrene fikk se et variert utdrag av opplegget da de var på besøk.
 
Statsminister Erna Solberg: - Neppe noe for meg
SESSVOLLMOEN. Statsministeren og forsvarsministeren gjestet militærleiren.

Publisert: 05.jul.2016 14:29
Oppdatert: 27.jan.2017 14:19

Både statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide var mektig imponerte da de besøkte Sessvollmoen tirsdag.

Erna Solberg ble første statsminister til å besøke forsvarets opptak og seleksjon (FOS) da hun gjestet militærleiren på Sessvollmoen sammen med forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide tirsdag formiddag.

Solberg og Eriksen Søreide var på offisielt besøk for å overvære siste del av opptaket hvor det tas ut kandidater til forsvarets sju ulike skoler.

- Det er oppløftende å se hvordan opplegget her fungerer. Forsvaret er veldig flinke til å ta vare på dem som er i utdanning, sier statsminister Erna Solberg.

Statsministeren var mektig imponert over både motivasjonen og styrken til aspirantene ute i felten.

- Alle som sier at norsk ungdom er late, trøtte og stillesittende, burde ta seg en tur hit for å se, smiler Solberg, og legger til at hun selv neppe hadde taklet testene aspirantene må igjennom.

LES OGSÅ: Se hvem som styrer den 40 tonn tunge maskinen

Viktig for framtidas forsvar

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide påpekte på sin side viktigheten av at så mange ønsker å ta sin utdanning i forsvaret.

- Disse unge menneskene kunne ha valgt mange andre studieretninger, men velger å ta utdanningen sin her hos oss. Det betyr utrolig mye. Det er disse menneskene vi skal bygge videre på, sier hun.

Statsministeren og forsvarsministeren benyttet også muligheten til å heie fram noen av kandidatene i løypa.

- Det er ikke langt igjen nå, kom igjen!

Og noen oppmuntrende ord kunne de saktens trenge etter flere dager med både fysisk og psykisk påkjenning.

GJENNOM ULIKE TESTER

Skoleopptaket, som kalles forsvarets opptak og seleksjon (FOS), strekker seg over femten dager, og består av en rekke tester og øvelser. Blant annet må kandidatene gjennom en 3000-meter løpetest, fysiske styrketester og en grundig helsesjekk, før de i siste del skal ut i felten på øvelse.

Det var i år i alt 1072 kandidater, både jenter og gutter, som møtte til opptaket, og under halvparten av disse kommer igjennom nåløyet som gir dem videre utdanning i forsvaret.

Flere viktige kompetanser

Oberstløytnant Stein Garang leder for andre gang skoleopptaket på Sessvollmoen. Han er godt fornøyd med hvordan det har gått.

- Nå nærmer det seg slutten på dette opptaket, og det har gått veldig bra. Som ventet detter en del av innledningsvis. Det er et tøft opplegg, men innenfor sikre rammer, sier han.

Kandidatene som blir tatt opp til de i alt 480 skoleplassene må i tillegg til å ha god fysikk, være både gode rollemodeller, kunne løse oppdrag, ha godt samspill og være mentalt robuste.

- Det å kunne ha et godt samspill med andre, er spesielt viktig, påpeker Garang.

LES OGSÅ: Regjeringen valgte Hurdal for tredje gang

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no