20. aug
PÅ TAKET. Kaiene elsker å bygge reir i luftekanaler, piper og hulerom. Nå er de i full gang med byggingen.
 
Stenger kaiene ute
EIDSVOLL. Kommunen har satt bom for kaiene som i flere år har hatt reir på loftet i Panorama-bygget i Eidsvoll sentrum.

Publisert: 15.apr.2016 09:59
Oppdatert: 27.jan.2017 14:04

Luftekanalene øverst på Panorama-bygget har vært et yndet sted. Der har kaiene funnet seg en ideell reirplass, mørkt, tett og usjenert. Loftet er så trangt at folk vanskelig kommer til. Der har en hel flokk kaier flydd ut og inn hele dagen. Nå har kommunen foretatt inspeksjon ved hjelp av lift og videokamera og montert gitter foran luftekanalen.
Se flere kaie-bilder i bildegalleriet
- Det er åpninger tvers igjennom så kaiene har kunnet fly inn på den ene sida og ut på den andre, forteller avdelingsleder Arnstein Bakken ved eiendomsforvaltningen i Eidsvoll kommune.
- Det var ikke mye aktivitet inne på loftet da vi foretok inspeksjonen, og det så heller ikke verst ut der inne. Nå stopper vi kaietrafikken. Vi setter rister foran åpningene slik at kaiene ikke lenger kommer inn, forteller han.
Allerede abonnent på papirutgaven? Slik får du digital tilgang

REIRBYGGING

Våren er her, og fuglene bygger reir. Det er i de aller fleste tilfellene en hyggelig registrering, men det kan også by på ubehagelige overraskelser.
Kaiene er blant fuglene som bygger reir i hulerom. Disse svarte og koksgrå kråkefuglene opptrer i store flokker og trives i befolkede områder. De bygger reir i hulerom ute i naturen, men også inne i skorsteinspiper og kanaler. Der fostrer de opp ungene, og alt hva det fører med seg av matrester og skitt.

BRANN

Slik reirbygging er ikke bare ukoselig og uhygienisk. Det kan også være farlig. For noen år siden oppsto det en stor pipebrann i et hus i Eidsvoll. Der hadde kaiene bygd reir inne i pipa om våren. Da huseieren tente opp i ovnen om høsten, oppsto et alvorlig branntilløp. Brannvesenet var heldigvis raskt på plass og fikk slokt.
Se også: Sidensvanser på rognebærjakt.

I LUFTEKANALEN OG KJØKKENVIFTA

Brannepisoden er absolutt ikke eneste tilfelle av huslig kaiebygging.
- I vår begynte kaiene å bygge reir i luftekanalen på badet i annen etasje hjemme hos oss, forteller Olaf Tufte på Vilberg i Eidsvoll.
- Vi hørte det kaklet og romsterte inne i veggen. Vi skjønte det var i luftekanalen, og da jeg fjernet dekselet foran kanalen, fant jeg en masse kvist og kvast som vitnet om at kaia var i ferd med å bygge reir, forteller han.
- Jeg skjønner ikke hvordan fuglene og ungene kommer seg ut av sånne tette kanaler, legger han til.
- To ganger tidligere har vi fått kaie i kjøkkenvifta i første etasje. Da har vi måttet lukke alle dører og sette opp vinduet og vente på at fuglen fant vegen ut igjen, forteller han og kommer med følgende tips:
- Det kan være lurt å sette netting foran luftepipa på taket.

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no