25. sep
SLUTT: Stina Wiker stenger dørene til sin økologiske kafé og bakeriutsalg i Sundet.
 
Stina stenger kafédøra
Fem år etter åpning og like lenge uten ordentlig lønn, stenger Stina Wiker sin økologiske kafé i Sundet.

Publisert: 11.jun.2018 12:30
Oppdatert: 11.jun.2018 12:30

– Det har vært fem fantastiske år. Morsomt har det også vært. Men jeg må innse realitetene. Det er ikke økonomisk driveverdig, sier Stina.

Dermed går Jøndal gårdsbakeri og den økologiske kafeen i Sundet over i historien.

SAKTE, MEN SIKKERT

Det startet med eget, lite gårdsbakeri på Jøndal gård i 2013. Så åpent kafeen i Sundet, hvor folk strømmet til. Økologisk suppeproduksjon ble en suksess, med salg fra egen kafé og med eget suppeutsalg i Oslo. Men det bar seg altså ikke økonomisk. 30. juni er alt dette historie.

Sammen med ektemannen Omar kjøpte de opp 650 kvadratmeter på hjørnet av Kiwi-gården. Stina så for seg at Sundet kunne bli Østlandets økoutsalgssted. Slik gikk det altså ikke.

BÆRER SEG IKKE ØKONOMISK

– Det bærer seg rett og slett ikke økonomisk. Jeg har ikke tatt ut ordentlig lønn på fem år. Grensen er nådd. Jeg må jo tjene penger, sier Stina.

Suppa ble det satt en sluttstrek for i fjor høst, mens bakeriet på Jøndal ble lagt ned i januar. Nå følger kafeen etter. 30. juni er siste dag.

– Etter at vi la ned bakeriet, har vi kjøpt økologiske halvstekte brød og andre bakeriprodukter fra et annet bakeri. Men økologiske råvarer er mye dyrere enn andre bakervarer. Et økologisk brød ligger mellom 30 og 70 prosent over brødet som selges i dagligvarekjedene. Folk velger de billigste produktene. Jeg har vært beskjeden på prisene og satset på volumsalg. Men med salg av 30 til 70 brød om dagen, så ble det heller ikke noe volum ut av det, forteller Stina.

VIL LEIE UT

Nå vil hun og mannen leie ut lokalene i Kiwi-gården.

– Vi disponerer rundt 250 kvadratmeter. For dem som vil drive kafé med den beste beliggenheten i Sundet, ligger alt til rette. Her er det fullt innredet, sier Stina.

– Er det livsverket ditt som nå forsvinner?

– Ja, det er jo på en måte det. Det har vært en tung beslutning å ta. Vi har mange trofaste kunder, og det har vært fem morsomme år. Men sånn er det.

– Hva skal du begynne med nå?

– Jeg må finne meg en jobb, da. Jeg er utdannet sykepleier, så jeg kan jo gå tilbake til det yrket. Vi får se, sier Stina Wiker.

 
Fakta

Helt på slutten av 2012 startet Stina Wiker opp gårdsbaker i tømmerstua på Jøndal gård i Eidsvoll.

Der ble det bakt

økologiske bakervarer.

I 2013 ble bakeriet flyttet til Sundet, hvor det ble åpnet kafé i Kiwi-bygget.

Jøndal gårdsbakeri har også satset på salg av økologisk suppe.

30. juni stenges dørene.

Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no