18. okt
STREIK: Norsk Lokomotivmannsforbund og Norsk Jernbaneforbund har vedtatt politisk streik mot innføring av EUs fjerde jernbanepakke. Det fører til at togene står i to timer torsdag. Foto: Glen Widing
 
Streik - stopper togene torsdag
Norsk Lokomotivmannsforbund og Norsk Jernbaneforbund har vedtatt politisk streik mot innføring av EUs fjerde jernbanepakke.

Publisert: 08.okt.2019 20:16
Oppdatert: 09.okt.2019 10:14

Denne streiken vil påvirke togtidene torsdag. 

- Torsdag 10. oktober stopper vi togene mellom klokka 12.00 og 14.00, skriver Norsk Jernbaneforbund på sine nettsider

De informerer om at det også vil bli holdt arrangementer i flere byer, blant annet utenfor Stortinget i Oslo. 

Eus fjerde jernbanepakke

Grunnen til streiken er innføringen av EUs fjerde jernbanepakke. 

«EUs fjerde jernbanepakke er en samling med lovgivning fra 2016 utformet for å fullføre det indre markedet for jernbanetjenester i Europa. Pakken fokuserer på innenlands persontransport og følger opp tidligere pakker som har omhandlet grensekryssende godstransport (2001), innenlands persontransport (2004) og grensekryssende persontransport (2007)», skriver Regjeringen på sine nettsider. 

Videre står det at denne pakken konkret er regler som skal forenkle og harmonisere prosessene for å godkjenne nytt togmateriell og gi sikkerhetssertifikat til togselskaper. Det innføres også krav som legger til rette for økt bruk av konkurranse på likeverdige vilkår. 

Streiker

Norsk Lokomotivmannsforbund og Norsk Jernbaneforbund har nå altså vedtatt politisk streik mot innføringen av denne pakken. 

På sine nettsider lister de opp ulike bekymringer rundt denne pakken, som blant annet; EUs fjerde jernbanepakke vil frata Norge råderett over egen jernbane, vil gjøre anbud og konkurranse innen persontrafikken på jernbanen obligatorisk. En evaluering av de kommende anbudene blir meningsløs da norske folkevalgte mister mulighet til å avgjøre og  fratar norsk råderett over sikkerhetsbestemmelser på jernbanen. 

Hele listen kan du lese på Norsk Jernbaneforbund sine nettsider

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no