17. jul
SPEN­TE: I halv­an­net år har de vært med på å plan­leg­ge fei­rin­ga, nå gle­der sog­ne­prest Arn­stein Johnsen og or­ga­nist Bjørnar Ro­bert­sen seg til at ju­bi­le­et kan set­te i gang for fullt. På sel­ves­te ol­sok be­gyn­ner ju­bi­le­ums­fei­rin­ga med pi­le­grims­ferd og guds­tje­nes­te, et­ter­fulgt av pik­nik i Wer­ge­lands­lun­den.
 
Storslått feiring: – I Snorre Sturlasons kongesagaer beskrives begivenheten 
– Olsok er en naturlig dag å begynne feiringa, mener sogneprest Arnstein Johnsen og organist Bjørnar Robertsen.

Publisert: 26.jul.2017 06:00
Oppdatert: 26.jul.2017 07:03

Det er kanskje ikke alle jubilanter som får sin egen pilegrimsferd etterfulgt av gudstjeneste og piknik i Wergelandslunden, men så er Eidsvoll kirke heller ingen helt vanlig jubilant.

2017 er året da Eidsvoll kirke, eller kirkestedet om man skal være mer presis, feirer 1000 år. Jubileet markerer også Eidsvolls, kanskje noe ukjente, men sentrale rolle i tilknytning til kong Olav, rikssamlingen og innføring av kristendommen i Norge.

Historisk bakgrunn

Utgangspunktet for feiringa tar oss med tilbake til 1017. Olav Haraldsson, senere kong Olav, den hellige, er på reise i Norge og legger turen innom Eid(svoll).

– I Snorre Sturlasons kongesagaer beskrives begivenheten. Olav Haraldsson skal ha gått til ottesang og latt seg synge messe for i kirken på Eid, forteller Bjørnar Robertsen, organist i Eidsvoll.

Men mens han var i gudstjeneste skal Haraldsson ha fått bud om at noen konger fra Oppland ønsket å nedkjempe han. Haraldsson klarte imidlertid å overliste kongene og kunne fortsette sin kristningsferd nordover.

– Uten denne begivenheten kan man jo anta at historien ville sett ganske annerledes ut, sier Robertsen, og viser til Haraldssons sentrale rolle i rikssamlingen og innføringen av kristendommen i Norge.

Starter jubileet på olsok

At feiringa starter på olsok, selveste Olavsdagen, er dermed ikke et helt tilfeldig valg.

– Det er nokså naturlig, med tanke på at Olav den hellige var her på Eidsvoll, sier sogneprest Arnstein Johnsen.

Jubileet starter med pilegrimsferd fra Fagerlikrysset, bort til Eidsvoll kirke, hvor det holdes gudstjeneste, etterfulgt av kunngjøring på kirkebakken og piknik i Wergelandslunden.

– Det blir en pilegrimsvandring og feiring for både liten og stor, forteller sognepresten, som selv skal ta imot pilegrimsfølget når de ankommer kirka.

– Nå håper vi bare på godt vær og oppmøte, sier Johnsen.

LES OGSÅ: En stor kulturbærer

Ser fram til mer feiring

Jubileet stopper imidlertid ikke der. I september fortsetter feiringa med storkonsert i kirka.

– 9. september blir det mer feiring. Et nyskrevet stykke, som utspiller seg på Olav den helliges tid, skal framføres av amatørteateret. Stykket etterfølges av en konsert hvor det spilles musikk fra 1000-tallet og fram til i dag. Du kan kalle det en tidsreise i musikken, forteller organist Bjørnar Robertsen.

Mer vil duoen foreløpig ikke røpe.

– Jeg tror ikke vi vil si mer, annet enn at det blir utrolig spennende, avslutter Robertsen med et smil.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no