15. sep
 
I dag blir Tone Wilhelmsen Trøen valgt til stortingspresident 
Mandag fikk hun spørsmål om hun ville ta over jobben som stortingspresident. Etter et familieråd, valgte Tone Wilhelmsen Trøen å si ja.

Publisert: 15.mar.2018 09:58
Oppdatert: 16.mar.2018 13:28

– Jeg har veldig god støtte hjemme, og særlig i mannen min Per Kristian. Men vi har tre sønner også som jeg vil følge opp selv om de nå er voksne. Så jeg tenkte nøye gjennom oppgavene som ligger foran meg, og kom frem til at jeg fint kan kombinere denne jobben med å være mamma, sier Trøen til EUB.

GRATULASJONER

Vi møter henne torsdag morgen i Stortinget, der gratulasjonene henger løst i luften. Det første Audun Lysbakken i SV gjør når han ser henne, er å gi Trøen en Klem og ønske lykke til.

– Meldingene har strømmet inn på sosiale medier og på telefonen fra mange partier, noe som selvsagt er veldig hyggelig, sier hun.

Arbeiderpartirepresentanten Anniken Huitfeldt fra Jessheim sendte denne meldingen på Twitter i går:

«Du blir en strålende stortingspresident. Gleder meg til å se ei dame fra Eidsvoll med presidentklubba og alle Eidsvollsmennene på maleriet bak.»

IKKE OVER

 Betyr denne jobben at din politiske karriere er over?

– Nei. Det har ikke vært vanlig å bli stortingspresident etter såpass kort tid i politikken som jeg har vært, så den døren anser jeg fremdeles som åpen, sier Trøen.

Hva med ditt lokale engasjement, blir du å se i Eidsvold Turn etter dette?

– Helt klart. Å stå i vaffelosen på Myrer er jo krydderet i livet. Det er et fantastisk miljø å være en del av. Vi har en sønn som spiller fotball i Turn og en som spiller på Strømmen, så jeg skal prøve å få med meg flest mulig fotballkamper med dem.

TOGET TIL BUNADTOGET

Som stortingspresident er en av oppgavene å representere landets folkevalgte i hovedstaden på nasjonaldagen. Blant annet skal hun stå på Stortingets balkong over Karl Johansgate og hilse barnetoget. Hennes forgjenger Olemic Thommessens har flere år på rad også holdt tale og lagt ned krans ved Christian Fredrik-statuen på Eidsvolls plass. Slike oppgaver slipper ikke Trøen unna, og det betyr at hun må melde fra til Nannestad at hun ikke får holdt årets 17. maitale.

– Det er synd, for jeg syntes det var hyggelig å bli spurt. Men bunadtoget på Verket om ettermiddagen vil jeg ha med, så da skal jeg prøve å få tatt toget til Eidsvoll Verk stasjon for å rekke det, sier hun 

PRESIDENTSKAPET

Trøen skal nå lede Stortingets presidentskap, og har nok av arbeidsoppgaver å sette seg inn i.

– Den første jobben jeg skal ta tak i er den berømte stortingsgarasjen. Jeg får en bratt læringskurve, men jeg er trygg på at det går bra. Jeg blir jo en del av et allerede godt etablert presidentskap, påpeker hun. 

Hva føler du for jobben?

– Selv om det naturligvis er en eksepsjonell stilling og en krevende jobb, er jeg en av 169 tillitsvalgte representanter. Jeg er opptatt av å gripe de utfordringene man får i livet, så lenge det er veloverveid, sier Tone Wilhelmsen Trøen.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no