22. aug
SLITER: Som om Hurdal ikke har nok med å sy sammen et budsjett på sparebluss neste år, så må kommunen også handle et stort underskudd inneværende år.
 
Stramt budsjett
Alle reserver er brukt opp, og regnskapet viser et overforbruk på nær fem millioner kroner i Hurdal for 2017.

Publisert: 12.okt.2017 17:00
Oppdatert: 11.okt.2017 14:19

Disposisjonsfondet vil være brukt opp ved årets slutt, og da vil kommunen sitte igjen med et underskudd på tre millioner kroner. Dette underskuddet tar rådmannen med seg når hun jobber med budsjettet for neste år og resten av økonomiplanperioden.

FIRE MILLIONER MERFORBRUK

Det er sektor for levekår, skole og oppvekst som særlig utmerker seg økonomisk negativt ved å ha brukt fire millioner mer enn budsjettert. Dette er spesielt knyttet til økte kostnader til private barnehager, stor økning i aktiviteten til barnevern og sosialtjeneste og merforbruk knyttet til lønn og sykefravær.

Rådmannen sier i en kommentar at hun ser en rekke utfordringer i forhold til økonomisk styring, rapportering og oppfølging og at mange tiltak allerede er iverksatt.

Lønn og sosiale utgifter utgjør 61 prosent av kommunens totale driftsutgifter. Her er overforbruket ved utgangen av august på 4,7 millioner kroner, men det stygge tallet reddes av sykelønnsrefusjoner. Med dette blir de totale lønnskostnadene «bare» en million høyere enn budsjettet.

– 2017-budsjettet er stramt og det stiller høye krav til disiplin og kontroll, kommenterer rådmannen og legger til at man ikke kan bruke mer av disposisjonsfondet, mener rådmannen.

– Merforbruket vil påvirke kommunens tjenesteyting, omfang og prioritering. Situasjonen påvirker også den sosiale dimensjonen på en rekke områder.

INVESTERINGER KUTTET

Det er vedtatt i 2017-budsjettet å bruke fire millioner kroner til ombygging av vann og kloakk og nytt ringesignalanlegg til to millioner kroner ved helsetunet. Utvikling av kommunal eiendom og utbygging av infrastruktur i Hurdal sentrum var vedtatt med totalt 800.000 kroner. Disse tiltakene er kuttet ut.

Investeringsbudsjettet for inneværende år var vedtatt med 9,5 millioner kroner. Justert budsjett havner på nær 14 millioner – dette til tross for at seks millioner kroner er borte.

Kommunen har tatt opp et formidlingslån på 5 millioner, finansiert investeringsprosjekter med 3,5 millioner, digitalisert teknisk arkiv, gitt 139.000 kroner til ny trapp ved Hurdal kirke, kjøpt inn møbler for 250.000 kroner og innkjøpt ny fettutskiller på helsetunet.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no