21. nov
Unngår mageplask: Det er allerede klart for klorbading i Eidsvollhallen. Nå er det bare opp til kommuneoverlegen å friskmelde badevannet. Alt tyder på at anlegget kan tas i bruk igjen av badegjester rett over påske. Arnstein Bakken, Vegard Pedersen, Erik Lunde. Kjell Ivar Ørbæk og Hans-Petter Martinsen kan nesten ikke vente på at anlegget tas i bruk igjen.
 
Stuper i det – klart for klor på rekordtid
Ett skjegg er blitt grått og hundrevis av timer er ofret for å få badeanleggene optimale igjen. Alt er klart for klorbading i Eidsvollhallen – og arbeidet med Råholt Bad er i full gang.

Publisert: 20.mar.2018 16:30
Oppdatert: 20.mar.2018 17:35

Skiftet fra Poolsan til klor er allerede gjennomført i Eidsvollhallen. Nå håper de stengte bassenger og fortvilte badegjester snart blir erstattet av glede, jubel og stabil og åpen drift over tid.

– Her er vi klare. Det er kommuneoverlegen som sitter med nøkkelen nå. Hun må godkjenne badevannet. Så fort det skjer kan vi åpne, og vi regner med anlegget kan tas i bruk rett over påske, sier Kjell Ivar Ørbæk, prosjektleder i Eidsvoll kommune.

Fortvilet over situasjonen

EUB er med på en omvisning i Eidsvollhallen. Så fort politikerne hadde besluttet å vrake Poolsan og gå over til klor startet arbeidene. Kommunens folk innrømmer at de siste ukene med stengte bassenger og stor fortvilelse blant lokalbefolkningen har vært tøffe.

– Ansatte har jobbet fra tidlig morgen til sen kveld, helger som hverdager, for å få kontroll på dette. Vi har også en sjef som har fått grått skjegg i denne perioden. Det er klart dette har preget oss, humrer Ørbæk og kikker bort på eiendomssjef Erik Lunde – mannen med det grå skjegget. Han smiler tilbake. På spørsmål om hva skiftet til klor og justeringene på anlegget vil føre til lister de opp en rekke forbedringspunkter:

Med klor har anlegget en fullautomatisert prosess. I tillegg til de vanlige forskriftskravene som gjøres av manuell måling, har de nå et system med en 24 timers logg som følger opp og kontrollerer anlegget kontinuerlig.

Automatikken fanger opp

Dermed vil automatikken fange opp hva som til enhver tid trengs av kjemi for å få tilstrekkelig rensing av badevannet.

Klormiljøet i Norge er langt større enn fagmiljøet rundt Poolsan. Det betyr at kommunens folk vil ha flere personer å sparre med og kunne innhente råd og informasjon fra.

På et nytt instrumentpanel kan driftsfolkene følge tilstanden på bassenget hele døgnet. Grader, klorinnhold og PH kan leses av.

875.000 kroner inklusiv moms er investert for å få til endringene i Eidsvollhallen. Dermed gjenstår 3.075.000 kroner av den totale rammen politikerne bevilget. Denne skal gå til Råholt Bad.

– I Eidsvollhallen er det ett basseng, mens det er fem i Råholt Bad. Dermed vil det være en større prosess der borte, sier eiendomssjef Erik Lunde.

Bassengene må tappes ned. Dette er en møysommelig prosess, særlig for idrettsbassenget. På grunn av trykket kan vannivået maksimalt reduseres med én centimeter i timen. Hele nedtappingen tar normalt cirka én uke.

– Det er avklart med kultur og daglig leder Jan-Christian Ulleberg at nedtapping vil starte i månedsskiftet mai/juni. Bassenget vil være stengt i tre-fire uker, men tidspunktet er valgt fordi det samsvarer med når badesesongen ute starter. Vi regner med alle klorbassengene i Råholt Bad er klare for badegjester i juli, sier Erik Lunde.

Glad for automatikk

Daglig leder Jan-Christian Ulleberg ved Råholt Bad ønsker klor og oppgraderingene velkommen.

– På vegne av Råholt Bad ser jeg fram til at vi får plass de tekniske utbedringene og får fulgt opp kommunestyrets vedtak om omlegging med det formålet å få en stabil drift, sier Ulleberg.

– Alle vil kunne bade som før?

– Det vil alltid, uansett hva badet renses med, være noen som har allergi. Vi får se hva faktum blir når det er lagt om. Da vi spurte ulike brukergrupper før omleggingen kom det ikke tydelig fram at det var mange som ville slutte å bruke badet hvis det ble klor. Det legges nå opp til meget høy grad av automatikk. Dermed vil man få et meget veldrevet anlegg som er lettere å drifte. Vi setter pris på det, og ser fram til at man unngår disse driftsstansene, som det har vært for mange av, sier Ulleberg. Kommuneoverlege Laurence Jary Vattøy har ikke besvart EUBs henvendelse.

Omgjort til kroppsøving

Skoleelever som har mistet svømmeundervisning de siste ukene vil få disse igjen framover. Det bekrefter skolesjef Rune Holm ovenfor EUB.

– At svømmehallene har vært stengt i flere uker i vinter medfører at en del av timene som var avsatt til svømmeundervisning, i snitt to timer per uke per skole, har blitt omgjort til ordinær kroppsøving. Ingen timer har falt bort. Kroppsøvingstimene har da inneholdt andre aktiviteter som læreplanen krever i faget. Når svømmehallene er tilgjengelige igjen gjør skolene en omfordeling av hvem som er i bassenget framover, slik at kompetansemålene etter 4., 7. og 10. trinn skal være mulig å nå for elevene, også i de kompetansemål som omhandler svømming, understreker Holm.

2 av 18 kompetansemål i kroppsøving etter 4. trinn omhandler svømming, mens 3 av 7 etter 10. trinn omhandler det samme.

 
Klor: Her er den nye beholderen som sørger for klorrensing.
Full overvåking: Ved hjelp av dette instrumentpanelet kan kommunens folk følge med på bassengverdiene kontinuerlig.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no