24. apr
Opplever suksess: Avdelingsleder Carine Bakken og Nav Ullensaker lykkes godt med integreringen av flyktninger i kommunen.
 
Suksessresepten vekker nasjonal oppmerksomhet
«Ullensakermodellen» får nasjonal oppmerksomhet og snart skal avdelingsleder Carine Bakken holde foredrag på Inkluderingskonferansen. Her er de viktigste suksesskriteriene for vellykket integrering.

Publisert: 21.feb.2018 21:00
Oppdatert: 21.feb.2018 21:23

– Det handler om å være opptatt av hva vi skal gjøre for flyktningene i bosettingsperioden, få de tidligst mulig ut i aktivitet og lage differensierte løp i forhold til om de skal ut i jobb eller utdanning, sier Bakken til EUB. Hun er avdelingsleder for arbeid og inkludering i Nav i Ullensaker. «Ullensakermodellen» er grunnlaget for arbeidet med bosetting av flyktninger i flyplasskommunen, og i april skal Bakken holde innlegg på den store Inkluderingskonferansen i regi av JobbAktiv.

Jobb og utdanning viktig

– Jobb og utdanning er naturligvis svært viktig for å få flyktninger best mulig integrert i lokalsamfunnet. Våre programrådgivere fokuserer på inkluderingskompetanse og tett oppfølging etter Supported Employment-metodikk. Vi har tett oppfølging hele veien, og har hatt gode resultater med en egen markedskoordinator som jobber ut mot arbeidslivet. Det er alfaomega med tett dialog med arbeidsgivere for å lykkes. Mange av flyktningene har kompetanse som kan nyttiggjøres i det lokale arbeidsmarkedet. Det handler om å få tak i denne, jobbe med den, presentere den for folk i arbeidslivet og se om det kan være match, sier Bakken. «Ullensakermodellen» ble født våren 2016, vedtatt politisk i desember samme år og er sentral i det gode integreringsarbeidet i kommunen.

Dette er viktig for å lykkes

– Hva må til for å lykkes med integreringen av den enkelte flyktning?

– Først og fremst må de ha vilje til å ville lykkes selv. De må forstå hva Introduksjonsprogrammet er. De kommer hit til et nytt sted med ny kultur og nytt språk. I tillegg har mange krevende traumer å forholde seg til, sier Bakken.

– Vår oppgave er å være tett på, hjelpe til og sette inn tiltakene som trengs for å få dem på den rette banen. Vi driver veiledning om karriere- eller utdanningsvalg. Vi vet hva arbeidsgiverne krever og de fleste er mottakelige for den informasjonen, sier Carine Bakken.

Instroduksjonsprogrammet

  • Et kommunalt tilbud og er én av to ordninger i introduksjonsloven. 
  • Programmet varer som regel i to år, men kan være kortere dersom personen ikke lenger har behov. Programmet skal være på fulltid. 
  • Hoveddelen av programmet skal bestå av opplæring i norsk og samfunnskunnskap og tiltak som forbereder til videre opplæring eller tilknytning til yrkeslivet.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no