18. jul
 
SUV på fransk
Peugeot ønsker å ta igjen hovedfeltet i dagens bilmarked og erstatter flerbruksbilen 5008 med en SUV. Det er bare delvis vellykket.

Publisert: 29.jun.2017 10:30
Oppdatert: 29.jun.2017 10:34

Peugeot har vært temmelig trege til å henge seg på SUV-trenden. I fjor kom en ny 3008 som tok modellen fra en slags flerbruksbil til SUV. Nå tar 5008 den samme klassereisen. Forrige utgave var en relativt stor familiebil av den utpreget franske sorten. Stor innvendig plass og snurrig design var de mest framtredende trekkene.

Den nye 5008-modellen er litt større alle veier, og det ser ikke lenger ut som sjåføren sitter over forstillingen. Det har blitt en moderne familiebil med god bakkeklaring og høyreist sittestilling.

Førsteinntrykket er ofte viktig – er det ikke bra, kan det hefte ved hele opplevelsen i lang tid. Dessuten har kunder i liten grad mulighet til å prøvekjøre en ny bil over en lengre periode før de bestemmer seg.

Mikroratt

Peugeot har i alle sine nyere modeller presentert en ny formel når det gjelder interiøret: et bitte lite ratt, med instrumentene plassert i dashbordet over rattet. Teorien er god. Dette gjør nemlig at man ikke trenger å senke blikket noe særlig når fart og andre parametere skal sjekkes, dermed har man mest mulig øyekontakt med det som skjer foran bilen.

I praksis fungerer det ikke nødvendigvis like bra. Det er en grunn til at alle andre sverger til et ganske normalt ratt der man ser klokkene mellom navet og øvre del av rattet, og eventuelt tar i bruk speiling av den viktigste informasjonen på ruta, med det som kalles head-up-display. I Peugeoten må jeg sette rattet i en unaturlig lav posisjon, med den følgefeilen at det er tilnærmet umulig å finne en sittestilling som er tilfredsstillende.

Resten av interiøret er estetisk sett veldig mye finere enn det Peugeot drev og rotet med for noen år siden. Nå er den mer vilkårlige pepringen av knotter og knapper erstattet med en pen rad brytere som aktiverer funksjonene på den midtstilte skjermen. Det ser lekkert ut, men er samtidig litt tungvint å bruke. Man må for eksempel bruke berøringsskjermen for å stille temperatur og hvor luften skal sive ut, eller gå inn via skjermen for å deaktivere start/stopp-funksjonen. Da er det snakk om å ta blikket ganske langt fra det som skjer foran bilen. Peugeot er ikke alene om å ha så stor tillit til berøringsskjermen, men sikkerheten og brukervennligheten er langt bedre hos dem som kombinerer dette med et hjul på midtkonsollen og lar ventilasjonen ha egne brytere.

Liten og frisk motor

Alle disse tingene hefter ved bilen, og de er neppe noe godt salgsargument hvis den potensielle kunden etterpå setter seg inn i en bil der alt er helt enkelt og funksjonelt.

Peugeot har vært flinke til å presse ned vekten på bilen, den er mer enn 100 kilo lettere enn modellen den erstatter. Totalvekten er under 1,4 tonn i en bil som har sju seter, eventuelt plass til 700 liter med bagasje bak om man nøyer seg med fem personer i bilen.

Dette får man igjen på veien. Motoren i testbilen er langt fra heftig, 120 hestekrefter fra en diesel på 1,6 liter, men den kjennes overraskende frisk ut. Automatgirkassen virker veldig godt matchet med motoren, og man trenger ikke nedoverbakke for å gjennomføre en trygg forbikjøring. Hvis man vil ha litt ekstra futt fra drivverket, kan man få dette gjennom en tastetrykk. Da blir gass- og girrespons litt kvikkere.

Pent forbruk

Peugeot har vært av de bilprodusentene som har trykket hardest på for å få virkelighetsnære forbrukstall ut til forbrukeren, og testbilen ligger ikke så langt unna det oppgitte tallet. På en 15 mils tur med variert kjøring havnet vi på 0,53 liter per mil, oppgitt er 0,43 – det er innafor. Det er også ganske så pent sammenlignet med andre biler i samme størrelse.

Et annet element er prisen, 386.000 kroner for en ganske stor og velutstyrt SUV er slett ikke verst. Men er man ute etter en bil med firehjulstrekk, er det bare å kjøre forbi Peugeot-forhandleren. 5008 leveres kun med forhjulstrekk, noe som på ingen måte er en fordel i det norske markedet. Ikke minst er det et savn når vi snakker om en bil av denne typen.

Den nye 5008 vil likevel ha en langt større appell i markedet enn flerbruksbilen den erstatter. Flerbruksbilsegmentet er mikroskopisk i Norge, og ønsker man en SUV som ikke er som alle de andre, som man finner igjen på p-plassen utenfor kjøpesenteret, er 5008 verdt et forsøk. Før eller siden venner man seg vel til det litt snurrige interiøret også.

Tekniske data

Peugeot 5008 Allure 1,6 BlueHDi

Pris: 386.000.-

Pris testbil: 464.200.-

Motor: 4 syl. Diesel. Turbo. 1560 ccm. 120 hk v. 3500 o/min. 300 Nm v. 1750 o/min.

Aks: 11,6 sekunder

Toppfart: 185 km/t

Forbruk: 0,43 l/mil (blandet)

Utslipp: 112 g/km CO2. 41 mg/km NOx

Bagasjerom: 702/1862 liter

LxBxH: 4641/1844/1646 mm

Egenvekt: 1380 kilo

Tilhengervekt: 1100 kilo

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no