14. nov
 
Syrelukt, tobakk og slit
TOMS SNAKKBAR. Gamle bilder om igjen og om igjen og om igjen. Besatt av Eidsvoll.

Publisert: 27.mai.2017 19:00
Oppdatert: 27.mai.2017 13:34

Besettelsen gamle bilder fra Eidsvoll, har noen fra Ullensaker, Hurdal og Nannestad også, gir seg dessverre ikke. Men, i dag skal dere slippe å se og høre mere mas om mine bilder fra tida i Eidsvold Blad fra 1977 til 1985.

Fordi underveis med å skanne inn gamle negativer, som jaggu ble til ei bok også, og som onsdag 8. juni (ser ut til å bli utsolgt igjen) blir det fjerde lysbildeshowet siden juni i fjor, tikker det stadig vekk inn fotografier fra lokale folk. Tusen takk, dette er moro.

Gamle Bjørn

Vi har forresten en stående avtale med Kjell Ivar Bjørn om å få ta en titt i det spennende og rikholdige arkivet etter hans far, nestoren innenfor faget typografi og en ivrig fotograf, Ivar. Det ser vi fram til å få gjort bare vi får tid. Det skal jo også spises mat og skåles må vite. Litt fotball også og noen dikt her og der og ferie og ja, det vanlige surret.

Men. En som har sendt oss bilder en den utflytta eidsvollingen Yngve Søberg, nå bosatt på hedmarken. Yngves bilder er etter det jeg kan erfare viktig dokumentasjon fra arbeidslivet i bygda og da den tradisjonsrike cellulosefabrikken i Bøhnsdalen, Papermills, Bønsdar´n, papirfabrikken ved vakre Andelva – bygdas Mersey eller Rio Grande om du vil.

Ørretbonanza

Her hvor det fortsatt er flust med abbor og gjedde, og ifølge sikre Cato Pettersen-kilder er det også en og annen bra ørret i elva, men den er det verre å få på kroken.

Hva om noen fikk opp igjen ørretstammer i elva? Tenk hva det kunne bidratt med av gærninger som hadde kommet for å fiske og dermed lagt igjen penger til bygda.

Kanskje gamle Nebbens kunne omgjøres til fiskelodge eller kanskje Mathiesen på Værket kan få ordnet noe fiskehytter der gamle Forum lå? Vi bare spør. Ørretbonanza med flue, mark og sluk. Ørret og mort bit fort, for da blir det også en real fiskeutstyrsbutikk på Værket.

Værket med trehusbegynnelsen ved elva er rett og slett ei perle. Minner meg om en liten flott landsby i Nord-England, mangler bare en pub med lokalt brygget pilsner og irsk folkemusikk.

Tobakk og slit

Men, tilbake til Yngve som hadde titt og ofte med seg kamera, eller fotografiapparat som det het da vi vokste opp for cirka en milliard år siden, da han jobbet i Bøhnsdalen på 70-tallet og han tok både bilder fra hverdager og fest.

Her er det mange gamle ansikter vi ikke glemmer av de blåkledde folket som syklet på jobben med veska på styret, matpakke og kaffe, skråtobakk og tobakk, skyggeluer og slit, og som stemplet inn og sørget for mat og klær til familien. Folk som ikke sto med lua i hånda. Folk vi har den største respekt for. Farfar Oskar og morfar på Sagmoen jobbet i Bønsdar´n. Bra gubber.

Syrelukta

Fabrikkområdet i Bøhnsdalen var i mange år det vi kan kalle en hjørnesteinsbedrift for folk i sørbygda og etter hvert for mange i hele Eidsvoll. Vi husker røyk fra den store pipa som dessverre ble revet, og vi kan fortsatt huske at det vi ble litt stramme i halsen da de slapp ut syre, syrelukta. Bøn er forresten også litt Nord-England.

Bildene til Yngve Søberg er også lette å identifisere ettersom han var flink til å skrive på årstall og navn på bildene. Hans sendte meg et godt knippe og dette er arbeiderhistorie god som gull. Takk skal du ha.

Og en oppfordring, se etter bilder på loft, under senger, i kott, kister og i kjeller, negativer også. Her kan det ligge små smykker av lokalhistorie som jeg garantert veit folk liker å få se. Oppfordringer går også til resten av Øvre Romerike.

Folkets lysbildeshow

Vi sier ikke at vi får skannet inn alt, men du skal ikke se bort ifra at hvis det kommer inn nok bilder så blir det FOLKETS LYSBILDESHOW på Panorama til høsten. Da med dram i pausa.

God forsommer alle sammen, vi sees.

«PS: Kulturlivet i Eidsvoll er ikke det i ferd med å bli blomstrende da? Mener å se det, også det er tommelen opp! Uten kultur blir vi dumme som skolebrød (som er godt da).»

 
TAKK, YNGVE. Her er fotografen sjøl i oppholdsrommet, Yngve Søberg.
GAMLEKARA. Hedersfolk fra Sørbygda på jobb i Bøhnsdalen, Fritjof Berg (t.v.) og Oskar Gran. Foto: Yngve Søberg
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no