19. jul
Stort hjerte. Mona Irene Johansen skulle opprinnelig «bare» på ferie til den greske øya Samos. Nå blir det både ferie og flyktningehjelp.
 
Tar med kilovis med klær til flyktninger i nød
MOGREINA. Mona Irene Johansen har et stort hjerte og hjelper mennesker i nød.

Publisert: 09.sep.2015 12:43
Oppdatert: 27.jan.2017 13:26

Hun skulle opprinnelig bare på ferie, men endte opp med en stor innsamlingsaksjon til flyktninger.
- Mange mennesker er i nød ute i verden. Da er det fint å kunne bidra med det lille jeg kan, sier Mona Irene Johansen beskjedent.
Når EUB treffer henne hjemme i Tussefaret i Mogreina er klokka snart elleve mandag kveld. Avreise til den greske øya Samos var tidlig tirsdag morgen. Johansen tar oss med ned til ett soverom i kjelleren. Der ligger det tett i tett med klær og utstyr hun har klart å samle inn til flyktninger i nød.
- Jeg la ut en liten status på Facebook om at jeg skulle reise på denne turen. Givergleden og responsen har vært helt enorm. Jeg hadde ikke trodd det skulle ta såpass av, sier Johansen.
LES OGSÅ: - Dette gjør inntrykk. Det er som å bli kastet inn i en verden man bare leser om og ser på TV

Må ta flere turer

For de siste dagene har folk kommet hjem til henne og familien på Mogreina. Med klær, barnevogner, bleier og annet utstyr. Ja, de har til og med overført penger til henne som hun kan bringe videre til de som trenger det når hun kommer ned.
- Jeg har kjøpt ekstra bagasje på turen ned, og tar med meg alt jeg klarer. Men det har kommet inn såpass mye at jeg blir nødt til å ta flere turer. Kanskje går det an å sende en container med utstyr nedover. Jeg må undersøke mulighetene litt etter hvert, sier Johansen.
Et økende antall flyktninger forsøker å nå Europa via greske øyer, ettersom grensekontrollen på land i Tyrkia er streng. 30.000 flyktninger befinner seg nå på greske øyer, ifølge FN.
- Jeg kjenner noen av dem som hjelper de som kommer inn. For meg gir det mye å kunne hjelpe til litt. Jeg gleder meg til å treffe folk der nede og levere fra meg utstyret. På første turen har jeg babytøy, voksentøy, barnesko og bleier, forteller Johansen.

Kjøper mat på øya

Framme i Samos kommer hun til å bruke pengene hun har fått overført til å kjøpe mat til de som trenger det.
- Jeg vil bidra med å lage mat og kommer til å kjøpe måltidspakker, brødskiver, bananer og juicebokser. På Facebook har responsen vært overveldende. 15-20 stykker har lagt igjen kommentarer, og mange har vist stor giverglede underveis.
- Det har vært utrolig fint å se. Vi nordmenn forstår hva som kreves, vet vi har det bra og dette viser at vi er flinke til å ta vare på mennesker som trenger hjelp.
- Hvordan blir det å se mennesker i nød på nært hold når du kommer ned?
- Det er klart det vil gjøre inntrykk, men jeg har forberedt meg på hva som kommer til å møte meg. Men dette skal gå bra. Jeg gleder meg til å komme fram, sier Johansen.
Snart reiser hun tilbake til Samos på neste hjelpeaksjon.
LES OGSÅ: Det jobbes nå på spreng for at asylsøkerne skal kunne begynne i skolen

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no