20. apr
I SKO­GEN: Langt inne i Hurdals sko­ger lig­ger Embretsæter. Nå har ei­er­ne fått 200.000 kro­ner til istand­set­ting av vin­du­ene på ho­ved­hu­set.
 
Tar vare på kulturminner med støtte fra Kulturminnefondet
AKERSHUS. 21 prosjekter i Akershus fikk til sammen 3,7 millioner kroner. Drøyt én million kroner går til prosjekter på Øvre Romerike.

Publisert: 19.jul.2017 09:30
Oppdatert: 19.jul.2017 09:45

Ett av prosjektene er vindusrestaurering på Embretsæter i Hurdal, som eies av Pernille Aker og Samuel Duc. De fikk 200.000 kroner til istandsetting av vinduer.

– Søker viser en beundringsverdig innsats for å sette i stand huset som har stått ubrukt i 50 år, og gjennom andre tiltak på tunet viser søker en god antikvarisk tilnærming til istandsettingen, og forteller om husmannsvesenet på 1800-tallet. Huset som er omsøkt er en del av et autentisk og verneverdig tun. Istandsettingen av vinduene er viktig for å ivareta det helhetlige og autentiske preget. Prosjektet har flere verdiskapingselementer ved seg, både kulturell, økonomisk og miljømessig, skriver Simen Bjørgen, direktør i Kulturminnefondet, blant annet i tildelingsbrevet.

HELHETLIG VERDI

Direktøren opplyser at Kulturminnefondet har veiledende tilskuddsrammer for bolig og fritidsboliger på 30 prosent.

– På bakgrunn av tunets helhetlige kulturminneverdi og høye antikvariske merkostnader, vurderes det som akseptabelt med et tilskudd utover veiledende tilskuddsrammer for denne delen av prosjektet. Det foreslås et tilskudd på 50 prosent av totale kostnader. Dette vil sikre at vinduene istandsettes etter antikvariske prinsipper, sier Bjørgen.

STOR SAMFUNNSNYTTE

Bjørgen viser til Menon Economics analyse der en ser nærmere på den totale samfunnsøkonomiske verdien knyttet til kulturminner.

– Rapporten viser at kulturminner gir samfunnsnytte for langt flere enn eierne av kulturminnene. Sett fra et samfunnsøkonomisk perspektiv gir ikke ordinære markeder tilstrekkelig antall bevarte kulturminner eller god nok kvalitet på restaureringen. Derfor er det behov for en tilskuddsordning som sikrer den beste bevaringen av en tilstrekkelig stor mengde kulturminner, sier direktøren.

Kulturminnefondet har siden starten i 2003 bevilget mer enn 570 millioner kroner til over 4100 prosjekter.

– Dette har utløst over én milliard i privat innsats fra eieren, i form av dugnad, arbeidsinnsats, egenkapital og egne materialer. I tillegg har dette bidratt med 380 millioner fra andre private og offentlige instanser. Det vil si at det er brukt nesten to milliarder på kulturminneprosjekter som fikk støtte fra Kulturminnefondet, opplyser Bjørgen.

LES OGSÅ: Flyttet til småbruk som hadde stått ubebodd i 50 år

LES OGSÅ: Fant barnegrav fra romertiden

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
ROSER: Simen Bjørgen, direktør i Kulturminnefondet, er imponert over innsatsen Pernille Aker og Samuel Duc gjør for å sette i stand huset på Embretsæter. Foto: Kulturminnefondet
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no