19. nov
 
Thorvald inspireres av musikken
Thorvald Stoltenberg besøkte Søndre Samfund 1. mai. Han fortalte Eidsvoll Verk musikkorps at han blir inspirert av å høre de gamle arbeidersangene.

Publisert: 01.mai.2018 21:00
Oppdatert: 01.mai.2018 19:23

Regn var ingen hindring for markeringen av 1. mai på Søndre Samfund i år.

Thorvald Stoltenberg sto på trappa og tok imot Eidsvoll Verk musikkorps da de kom marsjerende.

Han, og de mange som hadde møtt opp for å se ham, sto andektig og lyttet til korpsets melodier. Så gikk han bort for å fortelle noe til korpset.

– Det betyr mye for meg å høre de gamle arbeidersangene. Jeg kan leve lenge på dette, sa Stoltenberg til Eidsvoll Verk musikkorps.

Senere gjentok han fra talerstolen, at musikken er noe av det som inspirerer ham mest.

LES OGSÅ: Blodrød ruinromantiker, akademiker og realist

vært her før

Det er ikke første gang Stoltenberg er på besøk i Eidsvoll.

– Det blir ikke siste heller. Etterpå skal vi til prestegården, for kjæresten min har en oldefar som var prest her, sier Stoltenberg.

Stoltenberg prater varmt om kjæresten sin Anja Breien, og under talen til forsamlingen refererte han til henne mange ganger.

Mange oppmøtte

Søndre Samfund på Råholt var fullt av folk da arrangementet begynte. Men folk strømmet stadig på, og ekstra stoler måtte finnes inne på kjøkkenet.

Stoltenberg og alle gjestene nøt en felles frokost, før den sylskarpe 87-åringen gikk opp til podiet. Stoltenberg gikk utenfor manus ganske umiddelbart, og spøkte og lo med gjestene.

– Jeg ante ikke at det var så mange mennesker her. Men det skremmer ikke meg. Jeg liker å prate med så mange mennesker som mulig, sa Stoltenberg.

Vanskelig tid

Spøk til side, hadde Stoltenberg viktige ting å ta opp på arbeidernes dag. Men han ville ikke snakke om hverdagspolitikk.

– Jeg vil snakke lite om vanlige politiske trefninger. Det kan vi alle lese i avisene, se på tv, og høre i radio. Dessuten kan vel alle dere mye om det, og jeg behøver ikke ta det sammen med dere nå, sier Stoltenberg.

Han rakk likevel å komme med noen stikk til høyresiden, før han begynte på de brede linjene.

Stoltenberg snakket om fattigdom, om klimaet og Parisavtalen – som alle er enige om, men som står fast likevel. Stoltenberg snakket om etterkrigstidens fred, og hvordan gjensidig avhengighet mellom landene måtte til for å holde på freden.

– Alle jeg har møtt vil ha fred. Ja, bortsett fra én, men han viste seg å være syk, spøker Stoltenberg.

FAKTA

  • Thorvald Stoltenberg (født 8. juli 1931 i Oslo) er en norsk diplomat og politiker for Arbeiderpartiet.
  • Han har vært utenriksminister i to perioder og forsvarsminister i én periode, og har etter den politiske karrieren blant annet vært president i Norges Røde Kors.
  • Stoltenberg ble i tildelt Snill Gutt-statuetten i 1989, og han ble årets Peer Gynt i 1990. I 2004 ble han utnevnt til 2. klasse, storfølgesvenn, sølv, av den sørafrikanske ordenen O. R. Tambos følgesvenner «for usedvanlig bidrag til idealene om et demokratisk, rettferdig ikke-rasistisk Sør-Afrika og for å ha fremmet internasjonal solidaritet mot undertrykkelse og kolonialisme».
  • Stoltenberg er tildelt Torstein Dales minnepris (1991) og er æresmedlem av Norges Røde Kors.
 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no