24. apr
GULLSKATTEN: Dette er gullskatten som ble funnet på Eidsvoll Verk i 1882 og 1883. © 2017 Kulturhistorisk museum, UiO / CC BY-SA 4.0/ Eirik Irgens Johnsen.
 
Tidenes gullfunn
For 135 år siden fant en bonde på Eidsvoll Verk og gårdsgutten hans en av de største gullskattene som er funnet i Norge – og ga den fra seg.

Publisert: 29.jun.2017 16:00
Oppdatert: 29.jun.2017 11:53

– Dette er kanskje det største arkeologiske funnet som er gjort på hele Romerike. Det hadde en enorm verdi. Det må ha vært fristende for finnerne å gjemme skatten unna. Dette var småkårsfolk som, like de fleste andre på Eidsvoll Verk på den tida, strevde med å skaffe seg et levelig utkomme. Gullet måtte ha vært århundrets «lottogevinst» om de hadde puttet det i egen lomme, men de gjorde ikke det. Funnet ble levert dit det skulle, sier Arne Halvorsen på Eidsvoll Verk.

Den tidligere rektoren og bonden har vært opptatt av gullskattene helt siden guttedagene.

INGEN LOV

Overleveringen blir ekstra idealistisk i og med at det på den tida ikke fantes noen lov som sa at slike funn tilhørte staten. Loven kom først i 1905 etter funnet av Osebergskipet. Bonden på «Verket» kunne altså med ha tatt alt gullet sjøl.

Funnet sies å ha blitt gjort under grøfting på Stavijordet. Eksakt hvor, vet ingen.

– Det må ha vært i bekkefaret like på vestsida av industriområdet til Moelven Eidsvold Værk, på grensa til eiendommen Rolighet, og like ved Andelva, mener Halvorsen.

– Har du noen teori om hvorfor gullet ble gravd ned?

– Nei, det har jeg ikke, og enda vanskeligere, når havnet det der?

GRØFTEGRAVING

Lokalhistoriker Otto Nordheim sikret i sin tid en del fakta omkring funnet.

Gårdsgutten Lars Olsen fant i 1882 noen bearbeidede metallklumper da han drev med grøftegraving.

Han fant metallet nesten én meter under bakken i myraktig jord, men skjønte ikke hva han hadde funnet, og gikk derfor til smeden for å spørre ham.

– Smeden var vel stedets metall-mann. Han forsto at dette var noe viktig som måtte tas vare på og gikk derfor videre til lensmannen med funnet. Lensmannen tok kontakt med Oldsakssamlingen, forteller Halvorsen.

Oldsakssamlingen foretok ikke noen undersøkelser, men det gjorde bonden på Stavi – trolig Steffen Halvorsen Ishaug – året etter.

Han gravde videre ved funnstedet og fant enda mer gull. Til sammen ble det funnet 419 gram gull som alt sammen ble levert til Oldsaksamlingen.

Nå kan funnet, sammen med andre store norske gull- og sølvfunn, ses i Skattkammeret, én av de faste utstillingene ved Kulturhistorisk museum i Oslo.

LES OGSÅ: Arkeologer fant over 3000 år gamle beinrester i Raknehaugen

Gravd ned i ufredstid

– Gullet er 1500 år gammelt og stammer fra ei tid med dramatiske samfunnsomveltninger, forteller førsteamanuensis Ingunn Marit Røstad ved Kulturhistorisk museum.

– Store gullskatter, slik som den fra Stavijordet, er sjeldne, men flere av dem vi kjenner til, er fra samme periode, første halvdel av 500-tallet etter Kristus, fra siste fase av det vi kaller folkevandringstida, forteller Røstad.

– 500-tallet framstår på mange måter som et dramatisk århundre der det skjedde både store naturkatastrofer, det var klimakrise, et omfattende pestutbrudd og det skjedde større omveltninger innenfor samfunnet. Det har blitt spekulert i om gullskattene fra folkevandringstida har sammenheng med noe av dette, forteller Røstad.

– Gjenstandene i Stavifunnet er antakelig laget i Norge, mener hun. 

Dette er Stavifunnet

  • 10 siselerte anhengssmykker (brakteater) – 3 store og 7 små. 
  • 3 prydbeslag til sverdslirer (svedmunnblikk) – to av dem flott siselerte, det tredje formet av gulltråd.
  • 1 gullring.
  • 2 små gullstenger.
  • 5 betalingsringer av gulltråd.
  • 1 gullbarre.
  • Betalingsringene, gullbarren og – stengene kan være råstoff for en finsmed.
  • Samlet vekt: 419 gram.
  • Alder: Ca. 1.500 år gamle.

Arkeologene fikk bakoversveis: Hadde 5000 år gammel steinøks i vinduskarmen


 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
FUNNSTEDET: – Jeg tror funnet ble gjort i bekkefaret inne dette grønne beltet, sier Arne Halvorsen. Bak: Lagerplass for Moelven Eidsvold Værk.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no