20. jul
GÅR I NY RETNING. På ØRU-konferansen torsdag og fredag var det bred enighet om at Øvre Romerike Utvikling (ØRU) må endre navn til Region Gardermoen – Motoren i Norge. Ullensaker-ordfører Tom Staahle (Frp) forteller at endringen vil markere et klart taktskifte for regionen.
 
Til felles kamp for sine 110.000 innbyggere
JESSHEIM. Samstemte ordførere skal få langt mer fokus på felles interesser. – Man har vært litt tilbakelent og tenkt at alt kommer som en konsekvens av at Gardermoen ligger hos oss, sier Tom Staahle.

Publisert: 11.mai.2017 12:00
Oppdatert: 11.mai.2017 12:18

Ullensakers Frp-ordfører er leder av Øvre Romerike Utvikling (ØRU). Nå er det full enighet om å døpe om samarbeidsorganet til Region Gardermoen – Motoren i Norge. Det nye navnet skal markere et klart taktskifte for hele regionen.

– Det er enighet om at vi skal få mer fokus på våre felles interesser. Realiteten er at ingen kjenner til hva ØRU egentlig er for noe. Øvre Romerike Utvikling sier ingenting. Det er indremedisinsk for kommunene her og de som driver med politikk. Vi omformer dette og endrer navnet, sier Staahle til EUB. Han er klar på hvordan endringene skal gjøre seg gjeldende i tiden framover.

– Største motoren

– Vi har den største motoren som ligger på Østlandet i hovedflyplassen på Gardermoen. Dessverre ser det ut som alle regionale og sentrale myndigheter har glemt at det er snaue fem mil mellom dagens flyplass og Oslo sentrum. Det ser ut som man har glemt at Øvre og Nedre Romerike ligger der.

– Vi er helt entydige på at det må bli et sterkere fokus på region Gardermoen. Det er 110.000 mennesker i seks kommuner her oppe. Her må det utvikling til, poengterer Staahle. Han rister på hodet og mener det er et stort paradoks at hovedflyplassen heter Oslo Lufthavn.

– Det er et stort tankekors for meg at man har fjernet Gardermoen-begrepet og kun kaller det «Oslo Lufthavn». Hovedflyplassen ligger jo ikke i Oslo. Den ligger på Gardermoen, sier han.

Vil kreve investeringer

– Hvordan skal taktskiftet i samarbeidsorganet gjøre seg gjeldende?

– Det må investeres på Øvre Romerike, også utenfor gjerdet på Oslo Lufthavn. I infrastruktur og statlige arbeidsplasser. Dette kommer vi til å målbære, og vil avholde møter med regionale og nasjonale myndigheter. Det vil komme et mye tøffere krav på vegne av alle de 110.000 innbyggerne her oppe. Jeg kommer også til å ta et initiativ mot det som er samarbeidsregionen på Nedre Romerike og få de med på ballen. Da vil opp mot 250.000 innbyggere stå sammen.

– Er dette også en erkjennelse av at ØRU ikke har fungert slik intensjonen var?

– Det er nok slik at man har vært litt tilbakelent og tenkt at alt kommer som en konsekvens av at Gardermoen ligger hos oss. Nå må vi opp og fram i skoene, og det vil bli synlig for regionen framover. Sammen vil vi være sterkere, sier Tom Staahle (Frp).

Ordfører krever ØRU-gransking: - Regnskapene er preget av rot og inkompetanse

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
20 år i 2018. ØRU-samarbeidet sto klart til åpningen av hovedflyplassen i 1998. Nå – 19 år etter – er kommunene enige om å endre navn for å gjøre seg sterkere framover.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no