17. jul
KVINNEDAGEN. Sverre Støverud talte ved Karoline Gystads grav. Foto: Privat
 
Til Karolines minne
INNSENDT. Foreningen Norden Ullensaker markerer kvinnedagen hvert år.

Publisert: 10.mar.2017 14:39
Oppdatert: 10.mar.2017 15:13

I år talte Sverre Støverud ved Karoline Gystads grav ved Furuset kirke, la ned blomster på grava og sa:

– Vi er her for å hedre Karoline Gystads minne. Innføringen av alminnelig stemmerett var en lang og skrittvis prosess. I den kampen spilte Kvinnestemmerettsforeningen som ble stiftet i 1885, en stor rolle. I 1901 gikk vi et langt skritt i riktig retning. Da ble formannskapslovene forandret slik at kvinner med en viss formue eller inntekt, eller begge deler, fikk stemmerett. Med de samme begrensningene kunne kvinner også velges. Likevel ble det ikke valgt kvinner til Ullensaker herredsstyre i 1904, men ved valget i 1907 ble Gystad valgt inn på Aps liste. Hun var representant fra 1907 til 1910. I 1910 sto hun på 2. plass på Aps liste, men ble ikke gjenvalgt. Derimot ble mannen hennes som sto på 27. plass, valgt. Kumuleringer og strykninger, som var lov den gangen, gikk utover Karoline.

Hun hadde sju barn, tre av dem døde før de ble voksne, den fjerde ble drept i ei ulykke 25 år gammel. Dessuten hadde familien store økonomiske problemer i deler av livet. Dette sier mye om hvor mye fysisk og psykisk styrke ei kvinne måtte ha for å delta i samfunnslivet en gangen.

Det er grunn til å tro at partiet var fornøyd med hennes innsats i herredsstyret, men hun ble likevel ikke gjenvalgt. Den som har litt erfaring med kommunale valg, veit at det ikke bestandig er

samsvar mellom innsats i herredsstyret og antall strykninger eller kumuleringer. Om Karoline ikke ble gjenvalgt ved kommunevalget, ble hun likevel seinere valgt inn i arbeidsanvisningskomiteen. Det var en komité som tilnærmet tilsvarer det som seinere ble til arbeidsformidlingen. Det var ei viktig nemnd – ikke minst for Arbeiderpartiet!

Det var sikkert ikke lett å være aleine som kvinnelig representant i herredsstyret blant mange erfarne og sikkert skeptiske menn. Om ikke ordet «hersketeknikk» var i bruk den gangen, var nok praktiseringen av begrepet like vanlig da som nå. Ei kvinne aleine, som attpåtil representerte et parti som blant flertallet i herredsstyret, mildt sagt ikke var populært, hun ble sikkert utsatt for hersketeknikker. Karoline Gystad gjorde et nybrottsarbeid som det står stor respekt av!

Vi ærer hennes minne med disse blomsten og takker henne på Kvinnedagen i 2017, 110 år etter at hun ble innvalgt i herredsstyret!

Norden Ullensaker

Gunn Skibsrud

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no