19. jul
 
To idioter på tur
«Skal vi sykle til Afrika?». Sånn startet tidenes eventyr for Jack Åserud (23) og Torgeir Knutsen (22) fra Eidsvoll.

Publisert: 30.jul.2017 20:30
Oppdatert: 31.jul.2017 06:47

Nå er ungguttene trygt fremme i Marokko - godt over 300 mil etter de startet fra Eidsvollbygningen. Distansen dekker Lindesnes - Nordkapp, og vel så det.

- Det startet med at jeg sendte Torgeir en melding, hvor jeg spurte ham om vi skulle sykle til Afrika. Dum som han er svarte han «ja», sier Jack Åserud på telefon fra Afrikas nordkyst.

Det ble starten på tidenes eventyr for eidsvollingene. Gutta har krysset kontinentet og er klare for et par fridager i Marokko.

- Jeg har sittet de siste sju kilometerne og grini nå og bare tenkt på at jeg skal ringe mamma og fortelle at vi er fremme. Sykt emosjonelt, sier Jack.

- Man blir fort på gråten når vi tenker på alt vi har vært igjennom den siste måneden, supplerer Torgeir.

HUSKER DU DENNE: Sykling - den nye vinteridretten

PÅKJØRT

Det var nemlig ikke alltid sikkert at guttene skulle klare målet. Knutsen ble stygt påkjørt i Frankrike, da en bil fikk vannplaning og meide ned Knutsen bakfra. Heldigvis for Bøn-gutten var det et jorde og ikke en fjellvegg han traff.

- Det var ikke bra og jeg hadde absolutt ikke lyst til å sykle igjen. Man starter liksom helt på nytt. Mye av motivasjonen for å fortsette var da vi så hvor sinnsykt mange som hadde skrevet til oss etter krasjen. Da bestemte vi oss for å fullføre - uansett. Jeg tror det er en større prestasjon å klare det med krasj, reint mentalt. Man blir jo redd, og i ettertid skjønner man hvor fort sånn kan skje, sier Knutsen til EUB.

Etter ulykken ble de to godt ivaretatt av en fransk familie som gav dem både hjerterom, husrom - og mat. Familien til franskmannen Dominique Maurice kjørte Jack og Torgeir rundt for å fikse sykkelen, og en sykkelbutikk i Belgia fikset sykkelen helt gratis da de hørte om ulykken.

- Støtten vi fikk da var helt overveldende. I tillegg til husly og hjelp, fikk vi en pose full av sykkelmat fra den belgiske sykkelbutikken, forteller Knutsen.

Guttene tok tre hviledager. som Torgeir fikk påpakket fra den franske legen, men deretter var det opp på sykkelsetet igjen. Hviledagene ble brukt på togtransport tilsvarende kilometerne de mistet av å være i ro.

- Hvordan var det å klyve opp på sykkelen igjen etter ulykken?

- Vi hadde to valg: Enten gi oss eller å fortsette. Vi kunne enten ha avbrutt hele turen, eller vi kunne tilpasse oss situasjonen. Vi lot Torgeir hvile i tre dager, og da benyttet vi anledningen til å ta toget den samme distansen vi mistet på disse tre dagene. Folk får si hva de vil om prestasjonen, og noen vil sikkert kalle det juks, men vi er uansett megastolte av hva vi har fått til, sier Jack til EUB.

MYE VERRE

Allere på turens første dag mistenkte guttene at de hadde tatt seg vann over hodet. Vegen mot Drammen var verre enn de trodde.

- Da vurderte Jack å sende mail til fylkesmannen i Buskerud for å be ham om å fjerne Liertoppen. Da fryktet vi det verste, men fjellene i Spania var MYE verre, sier Torgeir til EUB.

Guttene fikk ikke kost seg så mye mot slutten av syklingen som de hadde håpet. I stedet for sangria og strandliv måtte syklistene inn i landet for å tjene inn tid.

- Vi bomma nok litt i starten, og syklet for korte etapper de første dagene og den første uken. Det var helt jævlig med fire dager i fjellet i Spania. Vi var på 1385 meter over havet på det høyeste den ene dagen, og over 1200 meter den andre dagen, samt veldig mange høydemeter både før og etter det. Det var det mest slitsomme fysisk, i tillegg til 35 grader - minst, sier kompisene, som undervegs har slått leir hvor som helst - og over alt.

LES OGSÅ: Mjøsa rundt for 43. gang

- Vi har sovet på grusplasser, under en vannsklie, i en campingvogn, hjemme hos folk, i en olivenhage, på hosteller, på bed and breakfast. Vi har vært innom alt. Søvnen har ikke vært optimal, sier guttene på telefon fra Afrika.

Guttene hadde et stramt budsjett undervegs, og en kollega av Jack startet en Vipps-kampanje for å få guttene hjem med flyet fra Marokko.

SOS BARNEBYER

- Vi har fått dekket flybilletter og vel så det nå, så alt overskuddet nå går til SOS Barnebyer. Derfor må folk gjerne vippse til 91552122 for å støtte en god sak, sier Jack.

Etter hvert som dagene skred frem, fikk bestevennene dårlig tid. Jack Åserud innså at han måtte rekke jobb 1.august, mens Torgeir Knutsen ville nå Marokko såpass kjapt at han fikk med seg Lillebjørn Nilsen-konsert - i Moss - dagen etter. Dermed ble slutten av juli en naturlig deadline for gutta. I gledesrusen over å ha passert flerfoldige tusen høydemetere - og lengdemetere, glemte guttene å sjekke om det faktisk går båt fra Gibraltar til Marokko.

- Burde ikke sånn vært sjekket før man legger ut på en sånn ekspedisjon?

- Jo. Det er sikkert en god idé, men vi har på en måte tatt alt på sparket. Vi har ikke planlagt noenting hele turen, avslutter Torgeir.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no