20. jul
 
Beslaglegger ulovlige kniver daglig
Når gutter og menn fra hele landet bestiller ulovlige kniver fra utlandet, får tollerne på Gardermoen jobben med luke dem ut.

Publisert: 09.jul.2018 08:00
Oppdatert: 08.jul.2018 11:11

Tollerne på Gardermoen beslaglegger flere kniver enn noen gang. Det er flest unge gutter og menn i alderen 13 til 28 år som bestiller knivene, melder NRK.

Dette er kniver som er ment for å gjøre skade og blir klassifisert som våpen, og har ikke noe med det man kan kalle turkniv å gjøre.  

– Vi ser karambitkniver, batangakniver og springkniver, sier tolloverinspektør Runar Kristiansen, til NRK.

MANGE

På en dag luket tollerne ut 180 kniver - samtlige er kniver som har til hensikt å skade. Tollvesenet er også bekymret over kniver som ikke rammes av våpenloven. En av dem er på størrelse med et kredittkort.

VERRE ENN FØR: Ble truet med kniv

– Den er veldig lett å gjemme i lomma, så en slik kniv er ikke noe ålreit i det hele tatt, sier seksjonssjef Tor Fredriksen ved Grensekontrollseksjonen i Tolletaten på Gardermoen til NRK.

EKSTREMT

Første halvår i år beslagla tollerne der over 600 kniver. Det er flere hundre prosent flere sammenlignet med første halvår i fjor.

Det har de siste dagene vært en ekstrem innførsel av ulovlige kniver hos Tolletaten.

– Dette er bekymringsfullt. Det kommer altfor mange ulovlige voldsprodukter til Norge i dag. Innsatsen til tollvesenet vil trolig spare liv og helt sikkert hindre masse skader, og det er viktig for oss, påpeker Fredriksen.

De fleste knivene blir bestilt på nettet fra Asia. De blir beslaglagt og de som har bestilt dem blir anmeldt.

– Våpenloven og våpenforskriften sier at en kniv skal ha et aktverdig formål, altså fornuftig bruk. Disse knivene har ikke noe fornuftig bruk bortsett fra å påføre skade, sier han.

UNGE MENN

Nesten 40 prosent av dem som bestiller knivene er gutter og unge menn i alderen 13 til 28 år.

De fleste knivene skal til Oslo, men også folk i hele landet bestiller.

– De kommer til hver eneste kommune. Det er bekymringsfullt, og gjør at samfunnet fylles opp med ulovlige voldsprodukter, som kan brukes til stygge saker, sier Fredriksen.

Hvorfor så mange ønsker slike kniver er vanskelig å si, men seksjonssjefen har noen teorier.

– Vi tror at spesielt unge menn føler seg tiltrukket av å ha slike kniver. Det gir muligens en form for status, og kanskje en form for sikkerhetsfølelse. Det er vi usikre på, men vi ser at det øker voldsomt. Vi får aldri stoppet alt, men den siste tiden har vi gjort et skikkelig innhogg. Jeg tror vi begynner å få dreisen på det, men stopper helt sikkert ikke alt, sier Fredriksen til NRK. 

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no