22. apr
URETTFERDIG: Kjøttprodusenten Finsbråten i Eidsvoll fikk besøk fra Ap-topp Sverre Myrli og leder i Eidsvoll Ap, Ole Guttorm Brenden. Administrerende direktør Harald Bjerknes la an en kraftsalve mot det han mener er urettferdige markedsmekanismer for kjøttbransjen.
 
Tordner mot kjøttregime
Administrerende direktør Harald Bjerknes i Finsbråten AS langer ut mot det han mener er ødeleggende markedsregulering.

Publisert: 04.sep.2017 11:30
Oppdatert: 04.sep.2017 11:38

Under et valgkampbesøk fra Arbeiderpartiet nylig tok den øverste lederen for Eidsvolls velrenommerte kjøttbedrift bladet fra munnen: I påhør av Sverre Myrli, Arbeiderpartiets førstekandidat i Akershus og leder av Eidsvoll Arbeiderparti, Ole Guttorm Brenden, fyrte han av en bredside siktet inn mot markedsmakten politikerne har gitt Nortura-systemet.

– DÅRLIGE RESULTATER

– Nortura sitter på begge sider av bordet. På den ene siden har de innkjøpsplikt fra bøndene, og også leveringsplikt til private produsenter. På den andre siden driver de også egen produksjon gjennom merkevarene Gilde og Prior. Problemet er at leveranser av råvarer til private produsenter som Finsbråten oppleves som uforutsigbare. Mistanken er at Nortura forsyner sin egen produksjon med råvarer før de leverer til private, selv om det skal være vanntette skott. Det vil selvsagt også påvirke prisen, fordi prisene på råvarer går opp når etterspørselen går opp. Dette fører til at tilliten til systemet ikke er som den burde, sier Harald Bjerknes.

HAR FORESLÅTT UTVALG

For å løse den årelange floken mellom bøndenes Nortura og de private produsentene, har det vært forhandlet om å lage en egen komité som skal ta seg av markedsreguleringen. Partene kom til enighet om en ny ordning, og i årets jordbruksforhandlinger lå den nye komiteen inne som en del av løsningen. Men i siste sekund ble politikerne på Stortinget enige om å ta den ut.

LES OGSÅ: Finsbråtens medisterkaker kåret til julas beste

– MÅ SE NÆRMERE PÅ DET

Arbeiderpartiets Sverre Myrli sier at han forstår frustrasjonen blant de private kjøttprodusentene.

– Kritikken går på at leveransene av kjøtt er uforutsigbare, og at man ikke stoler helt på at prisen er riktig. Private bedrifter må ha forutsigbare rammebetingelser, sier Sverre Myrli.

– Når det er sagt har jeg også hørt argumenter for dagens ordning. Jeg er innstilt på å se nærmere på regelverket, og jeg er villig til å endre det om det skulle være nødvendig, sier han.

Myrli sier at de private kjøttprodusentene er veldig viktige å ta vare på, både fordi de gir lokale arbeidsplasser og sørger for at markedet blir forsynt med viktige produkter.

– Vi må passe på at matproduksjon både er levedyktig og mangfoldig, sier Sverre Myrli.

Fakta kjøttproduksjon

  • Nortura er både markedsregulator og kjøttprodusent i det norske matmarkedet. 
  • Finsbråten i Eidsvoll mener dobbeltrollen gjør det vanskelig å stole på Nortura, og fører til usikkerhet rundt leveranser og prising.
  • Arbeiderpartiets Sverre Myrli sier det er behov for en gjennomgang av systemet og ser ikke bort fra regelendringer. 

LES OGSÅ: Nå skal pølsene markesføres som «Brødrene Finsbråten»

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no