15. nov
Enighet: Ole Bakkehaug, Petter Aunaas, Per Rune Lunderby og Tom Staahle undertegner her intensjonsavtalen som sikrer nytt liv i flere bygninger på Trandum Leir.
 
Trandum får nytt liv – lager veteransted
Et samlingssted for krigsveteraner har lenge vært sårt etterlengtet. Nå blir det en del av Trandum Leir, som snart framstår i ny drakt.

Publisert: 17.aug.2018 15:00
Oppdatert: 17.aug.2018 15:01

– Dette kan bli et av Norges viktigste militærhistoriske områder i årene framover, sier Ullensaker-ordfører Tom Staahle (Frp).

Under fredagens veteranmarkering på Panserfest på Trandum undertegnet Stiftelsen Trandum, grunneier Avinor og Ullensaker kommune en ny intensjonsavtale. Ønsket om å lage et nytt militærhistorisk museum og et nytt samlingssted for krigsveteraner har vært der i en årrekke. Nå har partene kommet til enighet etter lengre tids konstruktive dialog.

– Målet har hele tiden vært å få på plass en ordning for framtidig forvaltning av tidligere Trandum Leir, sier Staahle.

– Nå foreligger det et tomteområde der siktemålet er å etablere et nytt hærmuseum. Det skal blant annet romme en rekke militære kjøretøyer, sier Staahle.

Plan for byggene

Bygningene og det aktuelle tomteområdet ligger ved ekserserplassen og nordover. Den inngåtte intensjonsavtalen vil følges opp av konkrete underliggende avtaler. Her vil det framgå hva som skal skje med de enkelte byggene og hva de skal fylles med.

– Stiftelsen Trandum blir primus motor i dette arbeidet. Avinor har vært på tilbudssiden og fortjener honnør for det. Nå kan vi love at det i løpet av noen år vil syde av aktivitet i dette området. Dette vil komme alle i Forsvaret til gode. Det vil også bli lagd et samlingssted for veteraner på Øvre Romerike, og også fra andre steder i landet, sier Staahle.

– Dette er en gledens dag for alle som er glade i Forsvaret og Trandum Leir. Dette har vi jobbet med i mange år. Det har vært lagt ned mye innsats, men nå er en viktig avtale i havn. Det er vi sjeleglade for, sier Petter Aunaas, daglig leder i Stiftelsen Trandum.

Kommersiell direktør i Avinor, Per Rune Lunderby, benyttet også anledningen til å skryte av samarbeidet med de andre aktørene. I sin tale la han vekt på betydningen området har, og ikke minst vil få, i årene framover. Spesielt sett i et militærhistorisk perspektiv.

Viktig for veteranene

Det viktige er å se området i et helhetlig perspektiv, og veteranene vil være en naturlig del av området. Det vil være et formidlingssted med de museumsgjenstandene. I tillegg kommer samlingsstedet hvor de som er ute og har vært ute i internasjonale operasjoner kan være en del av miljøet. Slik bygger du kultur, identitet og fellesskap, sier ordfører Tom Staahle.

Intensjonsavtalen inneholder også en tidsplan. Målet er at alle avtaler for området skal være undertegnet og klare våren 2019.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no