21. jul
MISTET SAU: Audun Knutsen (t.h.) mistet i helgen tre sauer under et ulveangrep på grensen mellom Eidsvoll og Nord-Odal. Stein Bentstuen er også sauebonde. Tirsdag kveld skal han delta i en ulvedebatt som blir sendt på NRK2 fra Jøndalsvangen. foto: Jan Arne Sandholtbråten
 
Tre sauer drept – en bittskadd
I fjøset har Audun Knutsen en sau som ulven har bittskadd. Ei søye og to lam er funnet drept på grensen mellom Nord-Odal og Eidsvoll.

Publisert: 28.aug.2017 21:00
Oppdatert: 28.aug.2017 15:29

Knutsen mener det er nærliggende å tro at det dreier seg om den samme ulven som ble observert og filmet midt i et boligstrøk på Råholt 13. august. To dager etter ble en ulv sett på Frilsetmåsan da den krysset veien.

Sauebonden er nå i ferd med å sanke inn sauene sine fra skogsbeite.

– I løpet av helga fant vi de tre drepte sauene og den som var bittskadd. Men jeg savner seks til åtte sauer – så langt, sier Knutsen.

Han forteller at personen som fant de drepte sauene, så ulven like ved.

– Ulven gikk faktisk etter bikkja hans. Mannen gikk da ned rundt 150 meter ned til en skogsbilvei for å rapportere om funnet. Da var ulven framme og forsøkte å flytte en av de drepte dyrene. Dette rovdyret er tydeligvis ikke redd for folk, sier Knutsen.

SKEPTISK TIL INNDRAGING

Etter at ulven ble observert på Råholt og Finstad, og senere på Brårud, ble det gitt fellingstillatelse. Da ulven ikke ble skutt innenfor gjeldende tidsfrist, ble fellingstillatelsen trukket tilbake. Dette er Knutsen skeptisk til.

– Det er forsmedelig at tillatelsen ikke ble forlenget. Det kunne ha hatt en forebyggende effekt. Hvis ulven hadde blitt tatt da, ville ikke jeg har mistet sauene mine. Dessuten er dette stikk i strid med regjeringens politiske signaler som har kommet i løpet av sommeren, sier Audun Knutsen.

ULVEDEBATT DIREKTE

Knutsens sauetap passer rett inn i ulvedebatten som sendes direkte i NRK2 tirsdag 29. august. Den blir sendt fra beredskapskve på Jøndalsvangen i Eidsvoll. Blant debattantene er Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum, Venstres nestleder og miljøpolitiske talsperson, Ola Elvestuen, i tillegg til politiske representanter for Høyre og MDG.

Sauebonde fra Eidsvoll, Stein Bentsstuen, skal ha en innledning før debattantene slipper til.

LES OGSÅ: Mattilsynet: En stor dyretragedie

 
Fakta

I sommer har ulven herjet i nordre deler av Øvre Romerike.

I juni drepte den et stort antall sauer i Hurdal, før det dro seg over til Gran i Oppland. Den ble felt 19. juni i Oppland hadde da drept rundt 130 sau.

13. august ble en ulv filmet i et boligområde på Råholt. Den er blitt sett både i Finstad og på Bårud. Tre drepte sauer er funnet på grensa mellom Eidsvoll og Nord-Odal.

Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no