20. apr
GÅRDSARBEID. Camilla Kåsen (t.v.), Elise Marie Fjeld og Lydia Marie Jensen er etter oppsigelsen av avtalen mellom Nannestad kommune og Hegli gård blant de siste elevene fra Nannestad ungdomsskole som får undervisning på gården.
 
Kommunen trekker ikke oppsigelsen av Hegli-avtalen
NANNESTAD. Det ble klart etter at Nannestad Høyre tok opp saken i en interpellasjon til kommunestyret og ba om at oppsigelsen av Hegli-avtalen trekkes tilbake.

Publisert: 13.mai.2017 09:00
Oppdatert: 12.mai.2017 23:04

Ordføreren måtte blant annet redegjøre for hvilke argumenter som legges til grunn for oppsigelsen av avtalen Nannestad ungdomsskole har med Hegli gård, som egentlig utløper i 2018.

Kommunen sa imidlertid opp avtalen i februar i år, noe som er mulig i henhold til avtaleteksten. Det betyr at det etter inneværende skoleår er slutt på samarbeidet om alternativ undervisning på gården.

Elevene i 8. trinn har vært på Hegli ei uke om våren og ei uke om høsten. I 9. og 10. klasse er det ei uke, henholdsvis om høsten og vinteren.

IKKE TIL POLITISK BEHANDLING

Informasjon om oppsigelsen har politikerne fått kun som en referatsak.

Høyres gruppeleder, Christian Bendz, mener saken må behandles politisk, og la fram interpellasjonen hvor partiet ba kommunen om å trekke tilbake oppsigelsen av avtalen med Hegli gård.

– Det kan være svært uheldig at tilbudet skal forsvinne med et pennestrøk uten en politisk behandling. Jeg mener oppsigelsen er gjort på et forhastet grunnlag, uten å se på flere alternative løsninger. Det finnes mange gode muligheter, og denne saken kunne vært løst på en bedre måte, sier Bendz.

– INGEN LANGSIKTIGE PLANER

– Avtalen med Hegli gård er sagt opp på bakgrunn av at det ikke er lagt fram konkrete planer for langsiktig samarbeid mellom av Hegli gård og skolen. Gjeldende avtale har heller ikke vært mulig å gjennomføre i tråd med avtaleteksten. Det har vært vanskelig å besette lærerstillingen med kvalifiserte lærere, sier Karl Henrik Laache (V), varaordfører og leder for oppvekst- og kulturutvalget.

Han mener at det er helt nødvendig at en lærer som er ansatt ved Nannestad ungdomsskole, og som er fysisk plassert på Hegli, er det organisatoriske bindeleddet mellom skolen og Hegli.

– Det er en forutsetning. Jeg har full tillit til at administrasjonen har gjort det som er nødvendig for å forsøke å finne en løsning. Det har vist seg at å få til en langsiktig avtale ikke har vært mulig. Vi må stole på at administrasjonen er best til å vurdere det, sier Laache.

SAMTALER

Han viste til at det er gjennomført samtaler med Sidsel Scharffenberg Sandberg, som driver Hegli gård, kommunen og skolen. Den årlige kostnaden for avtalen med Hegli er 1,3 millioner kroner.

– Økonomi har ikke vært et argument i forbindelse med oppsigelsen, sier Laache.

Høyres forslag om å trekke oppsigelsen av avtalen fikk ikke gjennomslag. Ordfører Hans Thue valgte å ikke votere over forslaget.

LES OGSÅ: – Viktig å lære hvordan maten vi spiser blir til

INGEN FORMELL NMBU-HENVENDELSE

Norgesmiljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) har vist interesse for et samarbeid om Hegli-prosjektet.

Kommunen mottok, etter at oppsigelsen av avtalen var gjort, en henvendelse fra en NMBU-student som kunne tenke seg å jobbe på Hegli.

– Videre er det mottatt en e-post fra NMBU hvor det står at kommunen vil få en formell forespørsel om å inngå en samarbeidsavtale. Denne forespørselen er imidlertid ikke mottatt ennå, sier Laache.

Han opplyste at ordføreren har vært i kontakt med NMBU-ledelsen, som bekrefter at dette samarbeidet ville ha dreid seg om praksisplasser for studenter.

– Det vil ikke løse problemstillingen for langsiktig drift av gården, Laache.

Undervisningsopplegget på Hegli gård er inne i sitt 19. år. På gården har elevene fra Nannestad ungdomsskole fått lære om hvordan det er å drive gårdsbruk med eldre metoder, lokal historie, natur, tradisjoner og kultur. Hovedmålene har blant annet vært å gi elevene kjennskap til og respekt for livsgrunnlaget, få bedre sammenheng mellom teori og praksis, arbeidserfaring, arbeidsglede og selvtillit og en sammenhengende læringssituasjon.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
REDEGJORDE. Karl Henrik Laache (V), varaordfører og leder for oppvekst- og kulturutvalget.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no